Μαμάδες με Ρούμι: Στην Παραλία

Σε αυτό το επεισόδιο, οι Μαμάδες με Ρούμι τη στιγμή που λόγω ζέστης θέλουν να αφήσουν το καλοκαίρι, βρίσκουν καλή παρέα και καταλήγουν σε μια παραλία όπου αναρωτιούνται γιατί έχουν τρύπες τα κοχύλια και γιατί πρέπει να αφήσουμε τον γόνο να γίνει γονιός!

Σε αυτό το επεισόδιο, οι Μαμάδες με Ρούμι τη στιγμή που λόγω ζέστης θέλουν να αφήσουν το καλοκαίρι, βρίσκουν καλή παρέα και καταλήγουν σε μια παραλία όπου αναρωτιούνται γιατί έχουν τρύπες τα κοχύλια και γιατί πρέπει να αφήσουμε τον γόνο να γίνει γονιός!

Στο τέλος, σκάβοντας στην άμμο ανακαλύπτουν ένα παραμυθάκι και βουτάνε με κέφι μέσα στην ιστορία του.

Ακούστε εδώ το επεισόδιο…

 

Οι διακοπές είναι μια περίοδος που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία. Όταν έχουμε μικρά παιδιά, οι επιλογές μας επηρεάζουν καθοριστικά τις εμπειρίες τους και την ποιότητα του χρόνου που περνάμε μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που συνδέεται και με το παιχνίδι στην παραλία . Δεν πρόκειται για απλές δραστηριότητες μόνο και μόνο για να περάσει η ώρα, αλλά για ένα τρόπο να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Όταν παίζουμε μαζί τους στην άμμο κατασκευάζοντας καστροπολιτείες, όταν κάνουμε βουτιές για να ανακαλύψουμε τι υπάρχει στον βυθό, ενισχύουμε την περιέργεια, τη φαντασία και την ανάγκη τους για εξερεύνηση.  Παράλληλα, τους δίνουμε την ευκαιρία να συνδεθούν με τη φύση, να ανακαλύψουν το περιβάλλον, να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση αλλά και να εξασκηθούν κινητικά και νοητικά.

Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα παιδιά, μαθαίνουμε κι εμείς να χαλαρώνουμε και να διασκεδάζουμε, αφήνοντας πίσω το άγχος και τις έγνοιες της καθημερινότητας. Το παιχνίδι γίνεται ένας τρόπος να ξαναβρούμε την παιδική μας ανεμελιά και να ανακαλύψουμε ξανά τη σημασία που έχουν τα απλά πράγματα.

Παιχνίδια στην Παραλία

 

10 Παιχνίδια για γονείς και παιδιά στην παραλία

1.Γλυπτά στην άμμο

Σταθερή αξία και εξασφαλισμένη επιτυχία. Αν έχετε σετ θαλάσσης με ωραία «καλούπια» και βάλετε και φαντασία, τα θα απολαύσετε ώρες δημιουργικότητας και διασκέδασης.

2.Σκυταλοδρομίες με νερό

Φτιάξτε μια μικρή παρεούλα με τα παιδιά που είναι γύρω σας και βάλτε τα να διανύσουν μικρές αποστάσεις για να γεμίσουν, για παράδειγμα έναν κουβά με νερό. Κρατώντας μικρά ποτηράκια, πηγαινοέρχονται στη θάλασσα και προσπαθούν να γεμίσουν έναν μεγάλο κουβά που είναι έξω από αυτήν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αντί για ρολόι χρησιμοποιήστε κλεψύδρα με άμμο! Αν υπάρχουν πολλά παιδιά και έχουν χωριστεί σε ομάδες, κερδίζει όποια ομάδα γεμίσει πρώτη τον κουβά της. Για να βάλετε έξτρα δυσκολία στο παιχνίδι, ζητήστε από τα παιδιά να περπατάνε σαν …καβουράκια στις διαδρομές τους.

3.Εικαστικά

Συλλέξτε κοχυλάκια, θαλασσόξυλα ή βοτσαλάκια, ώστε αργότερα στο σπίτι να βρείτε τεχνικές να ζωγραφίσετε πάνω στα βότσαλα, να φτιάξετε κολιέ ή βραχιόλια με τα κοχύλια και ωραία μόμπιλε με τα ξύλα.

4.Παιχνίδια μνήμης

Συγκεντρώστε μερικά αντικείμενα που θα βρείτε στην παραλία, ονοματίστε τα, παρατηρήστε τα και στη συνέχεια κρύψτε τα κάτω από μία πετσέτα. Προσπαθήστε να τα θυμηθείτε. Αργότερα μπορεί να αφαιρέσετε κάποιο από αυτά και το παιδί να προσπαθεί να βρει ποιο λείπει.

5.Ανεμολόγιο

Παρατηρήστε από πού και προς τα πού φυσάει ο αέρας. Φτιάξτε ένα ανεμόμυλο ή γιατί όχι ένα ανεμολόγιο. Μιλήστε για τα είδη ανέμων και τις ονομασίες τους. Ακούστε τραγούδια  για άνεμους που φυσάνε από βόρεια ( Βοριάς, Τραμο(υ)ντάνα, Βαρδάρης) από Ανατολικά (Απηλιώτης, Λεβάντες), από Νότια (Νότος, Νοτιάς, Όστρια), από ΝοτιοΔυτικά (Λιψ, Γαρμπής, Λίβας), από Δυτικά (Ζέφυρος, Πουνέντες), από ΒόρειοΔυτικά (Σκίρων, Μαΐστρος).

Ακούστε το τραγούδι με τους μελοποιημένους στίχους του Ο.Ελύτη «Του μικρού βοριά παράγγειλα, να ‘ναι καλό παιδάκι.

Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και το παραθυράκι» ή τραγούδια με μελοποιημένους στίχους του Ν.Καβαδία όπως «τα μάτια σου τα κυβερνούσε η Σοροκάδα» . Δείτε το «Ανεμολόγιο» που ζωγράφισε ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης για την ποιητική συλλογή “Προσανατολισμοί” του Οδυσσέα Ελύτη.

6.Κυνήγι θησαυρού

Ένα απόγευμα που ο ήλιος θα έχει πέσει και δεν θα έχει τόσο κόσμο στην παραλία, οργανώστε ένα παιχνίδι θησαυρού. Δεν χρειάζεται να κρύψετε πολλά αντικείμενα. Περιγράψτε στα παιδιά το σημείο εκκίνησης του παιχνιδιού και σε κάθε επόμενο σημείο θα υπάρχει ένα νέο στοιχείο. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και έναν …πειρατικό χάρτη θησαυρού και αυτός να είναι ο οδηγός που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να φτάσουν στον θησαυρό που μπορεί να είναι ένα εισιτήριο για θερινό σινεμά ή κέρασμα παγωτού για όλους.

7.Μαθηματικά στην παραλία

  • Συλλέξτε αντικείμενα που θα βρείτε στην άμμο. Ταξινομήστε τα και μετρήστε πόσα έχετε ανά είδος.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να φτιάξουν γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλους) στην άμμο με τα χέρια τους ή χρησιμοποιώντας ξυλάκια ή πέτρες.
  • Μαζέψτε διάφορα αντικείμενα, όπως κοχύλια, βότσαλα και κομμάτια ξύλου. Βάλτε τα σε σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο ή αντίστροφα.

8.Παιχνίδια με τις βάρκες

Ένας περίπατος στο κοντινό λιμανάκι θα σας οδηγήσει στα πλεούμενα που είναι γεμάτα ονόματα, χρώματα και τόσα στοιχεία να περιγράψεις.

Τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να μιλήσουν για τα χρώματα της κάθε βάρκας και να πουν αν είναι μεγάλη, μικρή, αν πηγαίνει μακρινά ή κοντινά ταξίδια. Αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα μπορούν να προσπαθήσουν να διαβάσουν και το όνομα της κάθε βάρκας. Κάντε ένα διαγωνισμό για το ποια βάρκα σας αρέσει πιο πολύ ή έχει το πιο ωραίο όνομα. Αν είστε σε μεγαλύτερο λιμάνι, δείτε τα διάφορα είδη ), πλεούμενων (επιβατικά, τράτες, ιστιοπλοϊκά και σχολιάστε το τι κάνει το κάθε ένα.

9.Επιτραπέζια στην παραλία

Μετά από τις βουτιές σας και τα παιχνίδια στο νερό, σε ένα μέρος σκιερό, παίξτε επιτραπέζια. Υπάρχουν επιτραπέζια τσέπης που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Φυσικά, μπορείτε να παίξετε με πιόνια κοχύλια ή βοτσαλάκια και να χαράξετε μια τρίλιζα στην άμμο, φιδάκι ή ακόμα και κουτσό.

10.Αγώνες στην άμμο

Οργανώστε μικρούς αγώνες ταχύτητας ή με εμπόδια στην άμμο. Τα εμπόδια μπορεί να είναι λακκούβες με νερό (θα πρέπει τα παιδιά να πηδήξουν από πάνω) πύργοι με βότσαλα που πρέπει να φτιάξουν στο τέλος της διαδρομής, ένα σχοινί πάνω στο οποίο θα πρέπει να περπατήσουν σα να κάνουν ισορροπία. Το έπαθλο μπορεί να είναι βόλτα με ένα βαρκάκι.

Βιβλία που … οδηγούν στην παραλία

(οι προτάσεις είναι από το βιβλιοπωλείο Αστερόπλοιο)

 Για μικρές ηλικίες (0-3)

  • Διαβάζω και Διασκεδάζω στη θάλασσα, Yu-hsuan Huang εκδ. Μεταίχμιο (είναι το βιβλίο που διαβάστηκε στο τέλος του επεισοδίου)
  • 101 εικόνες από τη θάλασσα, εκδ. Susaeta

Προσχολική ηλικία (3-6)

  • Η θάλασσα είδε εκδόσεις, Tom Percival, εκδ. Ίκαρος
  • Σ’ αγαπάω Μπλου, Barroux , εκδ.Παπαδόπουλος
  • Πώς δημιουργείται… ο ωκεανός, S. Nicholls, εικ. Rabei, εκδ. Διόπτρα
  • Πετάει, Πετάει… Το Καλοκαίρι; Σ. Χατζησαββίδου, εκδ.Σιέλ

Σχολική Ηλικία (6-8)

  • Ημερολόγιο φάρου, Sophie Blackall, εκδ. Διόπτρα
  • Κούνελος και Αρκούδα: Ιπτάμενος μεζές, Julian Gough, Jim Field , εκδ.Ίκαρος
  • Το δίχτυ της ζωής – Ιστορίες Βιοποικιλότητας, Ε.Σβορώνου, εικ. Z. Yamamoto, εκδ.Ελληνοεκδοτική

Σχολική Ηλικία (8+)

  • Η Πηνελόπη της Θάλασσας, G. Sirvent, R.Guridi εκδ. Μικρή Σελήνη
  • Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε, Μ.Κοντολέων, εκδ.Πατάκη
  • Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας, Zommer Yuval, εκδ. Κλειδάριθμος.

 

Ταινίες που η πλοκή τους είναι στην παραλία ή στη θάλασσα

Βαϊάνα

Ταινία γεμάτη περιπέτεια, μουσική και πανέμορφα θαλασσινά τοπία.

https://www.imdb.com/title/tt3521164/?ref_=fn_al_tt_2

Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές

Ταινία γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα και νοσταλγία, βασισμένη στην υπέροχη σειρά βιβλίων του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν-Ζακ Σανπέ (απαραίτητο καλοκαιρινό ανάγνωσμα). Αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την παιδική αθωότητα και την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών.

https://www.imdb.com/title/tt3019796/?ref_=fn_al_tt_2

Η Μικρή Γοργόνα

Κλασική ταινία της Disney βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν.Η Άριελ είναι μια γοργόνα που ονειρεύεται να ζήσει στη στεριά.

https://www.imdb.com/title/tt0097757/?ref_=fn_al_tt_1

Λίλο & Στιτς

Διαδραματίζεται στη Χαβάη και αφηγείται την ιστορία της φιλίας μεταξύ ενός κοριτσιού, της Λίλο, και ενός εξωγήινου πλάσματος, του Στιτς.

https://www.imdb.com/title/tt0275847/?ref_=fn_al_tt_1

Ο Ναυαγός (Soep)

Ένας ναυαγός βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα μικρό νησί. Όταν μια μέρα ανακαλύψει μια πλαστική λεκάνη θα προσπαθήσει να δραπετεύσει από το νησί χρησιμοποιώντας την σαν σχεδία. Η θάλασσα, όμως, έχει άλλα σχέδια και θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις πράξεις του.

https://www.athicff.com/movie/o-nayagos/

Για μεγαλύτερα παιδιά και έφηβους:

Ναυαγός (Cast Away)

Η ταινία εξερευνά θέματα επιβίωσης, ελπίδας και γενικότερα την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Διαδραματίζεται σε μια παραλία όπου ο ήρωας, ένας υπάλληλος της FedEx, έχει ναυαγήσει.

https://www.imdb.com/title/tt0162222/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_3_nm_0_q_%25CE%25BF%2520%25CE%25BD%25CE%25B1%25CF%2585%25CE%25B1%25CE%25B3%25CF%258C%25CF%2582

Παραλία & οικολογία

Η καλεσμένη του podcast κ. Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, κριτικός παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στο ηλεκτρονικό περιοδικό “ο Αναγνώστης” και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF τόνισε το ότι η παραλία είναι ένας πολύτιμος φυσικός χώρος που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Θα πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά και να τα εμπνέουμε να έχουν οικολογική συνείδηση.

  • Φροντίζουμε να αφήνουμε καθαρή την παραλία, χρησιμοποιούμε κάδους ανακύκλωσης.
  • Προστατεύουμε τη θάλασσα και τα ψάρια. Εξηγούμε τις συνέπειες που έχουν τα πλαστικά απόβλητα στα θαλάσσια οικοσυστήματα και δεν αφήνουμε πλαστικά στην παραλία.
  • Απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον της παραλίας. Παρατηρούμε τα πουλιά, τα ψάρια και εξηγούμε τη σημασία του να διατηρηθούν αυτά τα οικοσυστήματα.
  • Διαβάστε για το πρόγραμμα της WWF «Άσε τον γόνο να γίνει γονιός» και τα αλιεύματα που πρέπει να καταναλώνουμε:

https://food.wwf.gr/2017/09/21/αφήνω-το-γόνο-να-γίνει-γονιός.html

  • Δείτε στο site της Helmepa ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του πλαστικού μας αποτυπώματος:

https://www.myplasticfootprint.gr

Το φαρμακείο της Παραλίας

Η επίσκεψη στην παραλία εκτός από διασκεδαστική πρέπει να είναι και ασφαλής. Ακολουθεί λίστα για ένα φαρμακείο παραλίας που επιμελήθηκε ο φαρμακοποιός κ. Κώστας Περαντζάκης.

Πέρα από τα αυτονόητα (αντηλιακό, καπέλο, σκιά, ενυδάτωση, σνακ, αποφυγή έκθεσης ατόμων συγκεκριμένης ηλικίας στον ήλιο αποφυγή έκθεσης στον ήλιο λόγω παθήσεων, λήψης φαρμάκων κ.α) είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας σε ένα μικρό φορητό αδιάβροχο τσαντάκι :

  • 5-10 αμπούλες ορού 0,9% 10ml (καθαρισμός πληγών, ματιών από άμμο…)
  • 3-4 μεσαίες αποστειρωμένες γάζες (15Χ30 εκ)
  • 2 ελαστικούς επιδέσμους (πχ 6 και 10 εκ)
  • 2 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης (Μ, L)
  • 5 τσιρότα αδιάβροχα σε διάφορα μεγέθη
  • 1 leukoplast μεσαίο
  • 1 spray αντισηπτικό (πχ octenisept μικρό)
  • 1 στικ αμμωνίας
  • 1 gel αντισταμινικό (πχ fenistil)
  • 1 μικρό τσιμπιδάκι
  • 1 μικρό ψαλιδάκι
  • αντισηπτικά μαντηλάκια ή τζελ χεριών
  • 1 σπρέι ψυκτικό ή παγοκύστη στιγμιαίου πάγου
  • 1 μικρή καρτέλα (μπορεί να είναι και κομμένη στη μέση για κέρδος χώρου) από τα εξής φάρμακα:

-αντισταμινικό (πχ Xozal, Zirtek)

-παρακεταμόλη (πχ Depon, Panadol)

– ιβουπροφένη (πχ Nurofen, Algofren) ή άλλο αντιφλεγμονώδες (για μικρά παιδιά τα αντίστοιχα παιδικά σκευάσματα).

  • 1 κρέμα για εγκαύματα (πχ Bepanthol, Biafine)

Η επίσκεψη στην παραλία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απόδραση. Είναι μια ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά,  είναι η δημιουργία μιας ανάμνησης. Αξίζει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο, να απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά να ενισχύσουμε την οικολογική μας συνείδηση και φυσικά όλα τα παραπάνω να τα χαρούμε με ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT