Μαμάδες με Ρούμι: Αισθητική

Σε αυτό το επεισόδιο οι Μαμάδες με Ρούμι επιλέγουν να μην εστιάσουν σε άσχημα σημεία της πόλης και στρέφουν το βλέμμα σε ένα όμορφο γκράφιτι και σε μια εντυπωσιακή αντανάκλαση!

Με καλή παρέα συζητούν για την αισθητική και το πώς αυτή καλλιεργείται. Να πάμε σε μουσεία; Να θαυμάσουμε έργα τέχνης; Να ακούσουμε κλασική μουσική; Ισως τελικά η ουσία είναι στα απλά. Σε μια ωραία κούπα καφέ, σε μια ωραία συζήτηση και με έξτρα φίλτρο στις επιλογές μας.

Ακούστε εδώ το επεισόδιο

 

Σκέψεις για την καλλιέργεια της αισθητικής στα παιδιά:

Η αισθητική καλλιεργείται από τη βρεφική ηλικία ενός ανθρώπου. Μέσα από την επαφή με την τέχνη και γενικότερα με ωραία αισθητικά ερεθίσματα ένα παιδί αναπτύσσει τη φαντασία του, αλλά βελτιώνει και την ικανότητά του να εκφράζεται. Να μιλάει γι’ αυτό που σκέφτεται, γι’ αυτό που νιώθει, να παρατηρεί και να σχολιάζει ώστε στο μέλλον να μπορεί να ξεκαθαρίζει μέσα του αλλά και να επικοινωνεί τι είναι ωραίο και τι όχι.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αισθητική του καλλιέργεια. Εκτός από ασφαλές και λειτουργικό πρέπει να είναι ευχάριστο και να εμπνέει το παιδί αλλά και τον ενήλικα που ζει μαζί του. Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσουν απλά, καθημερινά αντικείμενα, απλές στιγμές στις οποίες οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να τις εκτιμήσουμε.

Αν το παιδί κάνει μια ζωγραφιά ή μία χειροτεχνία που είναι όμορφη, οφείλουμε να το τονίσουμε, μπορούμε να την καδράρουμε και να δείξουμε στο παιδί πόσο εκτιμάμε την προσπάθειά του αλλά και το ωραίο αποτέλεσμα. Στην καθημερινότητά μας πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα σε ωραίες ζωγραφιές, ωραία αντικείμενα, ωραίες στιγμές.  

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζονται, να δοκιμάζουν ποικίλα υλικά και ερεθίσματα για εικαστικές δημιουργίες, για μουσική ή θεατρική έκφραση. Πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες, αλλά και να εκτίθενται στην τέχνη όπως αυτή παρουσιάζεται σε ένα μουσείο, στην εικονογράφηση ενός βιβλίου, στη μουσική υπόκρουση μιας ταινίας, στο κείμενο ενός θεατρικού έργου.

Οι γονείς πρέπει να προκαλούν συζητήσεις σχετικά με δικές τους αισθητικές τους εμπειρίες. Κάτι που άκουσαν, που είδαν, γιατί θεωρούν πως είναι υπέροχο ή το θυμούνται με δυσαρέσκεια. Τα παιδιά αποτυπώνουν και καταγράφουν αυτές τις πληροφορίες και επηρεάζονται από τις επιλογές των ενηλίκων. Πρέπει κι ο ενήλικας να διευρύνει τις επιλογές του, ώστε να παρασύρει το παιδί σε νέες εμπειρίες και να μην το περιορίζει στις δικές του επιλογές.

Ο Loris Malaguzzi, ιδρυτής της προσέγγισης Reggio Emilia, σε μια προσπάθεια να δηλώσει πως τα παιδιά έχουν αμέτρητους τρόπους να εκφράζονται, να επικοινωνούν και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους, μίλησε για τις «100 γλώσσες των παιδιών». Αυτές περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, το παιχνίδι, τη μουσική, τον χορό, τη γλυπτική και πολλές άλλες μορφές έκφρασης. Σύμφωνα με τον Malaguzzi, η εκπαίδευση πρέπει να αναγνωρίζει και να ενθαρρύνει αυτές τις πολλαπλές μορφές έκφρασης, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν πλήρως τις δημιουργικές και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.

Δείτε εδώ τις 100 γλώσσες των παιδιών όπως τις όρισε ο Loris Malaguzzi:

https://blogs.sch.gr/nipanal/files/2022/10/ΟΙ-100-ΓΛΩΣΣΕΣ-ΤΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ.pdf?x59325

Η καλλιέργεια της αισθητικής είναι μια συνεχής και πολυδιάστατη διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και ευαισθησία στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού.

10 προτάσεις για βιβλία που προάγουν την αισθητική

(Κάποια από τα βιβλία προτάθηκαν από το βιβλιοπωλείο Κύβος Pen Shop όπου φιλοξενήθηκε η ηχογράφηση του podcast).

  • Ο κήπος του Ματίς – Με αναπαραγωγή έργων του Ανρί Ματίς, S. Friedman, εκδ. Μέλισσα
  • Τι είδε ο Ντεγκά, S. Friedman, εκδ. Μέλισσα
  • Η ιστορία της τέχνης σε 21 γάτες, D. Vowles, εκδ. Φουρφουρί.
  • Η ιστορία της μουσικής για παιδιά, M. Richards
  • Μα πού πήγαν όλοι; Σ. Δάρτζαλη, εικ. Β. Κουτσογιάννης, εκδ. Μεταίχμιο
  • Μαρία Κάλλας – Ζώντας μόνο για την τέχνη, Δ. Μπογδάνη – Σουγιούλ, εικ. Studded Betrayal, εκδ. Πατάκη
  • Αγαπημένη μου μικρή, Μ. Castrillon, εικ. Ν. Laden, εκδ. Ποταμός
  • Ενα παιδί από βιβλία, O. Jeffers, S. Winston
  • Υπόγεια Διαδρομή, Χ. Φραγκεσκάκη, εικ. Ε. Γουτιάνου, εκδ. Καλειδοσκόπιο
  • Γαλάζιος Καβαλάρης, V. Geraldo, εκδ. Παπαδόπουλος

Ταινίες που ξεχωρίσαμε για την αισθητική τους

  • Ο έρωτας του φεγγαριού (13 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt1748122/?ref_=vp_vi_tt

  • Ξενοδοχείο Grand Budapest (13 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt2278388/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_grand%2520b

  • Το κινούμενο κάστρο (7 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt0347149/?ref_=tt_sims_tt_i_6

  • Η νεκρή νύφη (9 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt0121164/?ref_=tt_sims_tt_i_2

  • Hugo (7 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt0970179/?ref_=tt_sims_tt_i_10

  • Μια σειρά από ατυχή γεγονότα (7 χρ.+)

https://www.imdb.com/title/tt4834206/?ref_=vp_vi_tt

Σημεία στην Αθήνα που προάγουν την αισθητική και μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα

Μουσείο Μπενάκη

POOR THINGS. Τα κοστούμια

Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, μόνιμη έκθεση.

Εθνική Γλυπτοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αλσος Στρατού, Γουδή

Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Εθνικό Θέατρο, θέατρο Πόρτα, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής και άλλοι φορείς/θίασοι που ανεβάζουν επιλεγμένες καλλιτεχνικές παραγωγές.

Δείτε το μεγάλο γκράφιτι «At the river» του D. Taxis στην οδό Πανόρμου, αλλά και άλλα έργα street art που κοσμούν την Αθήνα. Εντοπίστε όμορφα σημεία της πόλης, φωτογραφήστε τα, ηχογραφήστε κάτι ωραίο που ακούσατε ή γιατί όχι; Δημιουργήστε ένα βιντεάκι με τα παιδιά που θα είναι ένας σύντομος οδηγός για όμορφα hot spots που προτείνετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT