Μαμάδες με Ρούμι: Επιστροφή στο Σχολείο

Μαμάδες με Ρούμι: Επιστροφή στο Σχολείο

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας…σεζόν μοιραζόμαστε σκέψεις, αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, καλωσορίζουμε το νέο σχολικό έτος, τρώμε μπισκότα, μετράμε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα και φτιάχνουμε λίστες που θα μας λύσουν τα χέρια

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε επισήμα και οι Μαμάδες με Ρούμι επιστρέφουν δυναμικά! Στο πρώτο επεισόδιο της νέας…σεζόν μοιραζόμαστε σκέψεις, αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, καλωσορίζουμε το νέο σχολικό έτος, τρώμε μπισκότα, μετράμε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα και φτιάχνουμε λίστες που θα μας λύσουν τα χέρια!

Εναρξη Σχολικής Χρονιάς: Χρήσιμα tips για ομαλή προσαρμογή

Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της πολλές προκλήσεις και λίστες με υποχρεώσεις αλλά αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση. Η μετάβαση από την ανεμελιά του καλοκαιριού στην οργανωμένη καθημερινότητα πρέπει να γίνει ομαλά. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να εκφράσουν τυχόν αγωνίες και να αποφεύγουμε να τους φορτώνουμε δικές μας προσδοκίες. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην γεμίσουμε υπερβολικά το πρόγραμμα με δραστηριότητες, και οργανώνουμε από νωρίς τα απαραίτητα ραντεβού για τα ετήσια ιατρικά τσεκ απ.

Επιστρέφουμε σταδιακά σε σταθερές ρουτίνες που προσφέρουν στα παιδιά την αίσθηση ασφάλειας. Οι σταθερές ώρες ύπνου, τα ισορροπημένα γεύματα και ο περιορισμός της έκθεσης στις οθόνες αποτελούν βασικά στοιχεία για μια υγιή καθημερινότητα. Παράλληλα, ενισχύουμε την αυτονομία των παιδιών ενθαρρύνοντάς τα να ντύνονται μόνα τους, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους και να προετοιμάζουν τη σχολική τους τσάντα.

Ένα από τα πρώτα βήματα για μια ομαλή καθημερινότητα είναι να προετοιμάζουμε από το βράδυ το σνακ ή το φαγητό για το σχολείο και το γραφείο, καθώς και τα ρούχα που θα φορέσουμε. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τα αφήνουμε να επιλέγουν μόνα τους τι θα φορέσουν. Μια έξυπνη ιδέα είναι η χρήση κλεψύδρας για να μετρούν τον χρόνο που χρειάζονται για  να πλύνουν τα δόντια τους, να ντυθούν, να βάλουν τα παπούτσια τους. Κάτι που μπορεί να δώσει ευχάριστη νότα στη σωστή διαχείριση του χρόνου.

Οταν τα παιδιά επιμένουν σε κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τις άσκοπες διαπραγματεύσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί να δημιουργούμε εντάσεις, μπορούμε να αφήσουμε «το πάθημα να γίνει μάθημα», επιτρέποντάς τους να μάθουν από τις επιλογές τους. Έτσι αναπτύσσουν καλύτερη κρίση στο μέλλον.

Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να φοράνε πρακτικά ρούχα που μπορούν μόνα τους να…διαχειριστούν. Τα πολύπλοκα ρούχα  πχ.καλσόν, παπούτσια με κορδόνια, ολόσωμες φόρμες μπορεί να δημιουργούν δυσκολίες (και για τα παιδιά και για τους/τις εκπαιδευτικούς. Ας τους δίνουμε χώρο να αναπτύξουν την αυτονομία τους αλλά και τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Η σταθερή ρουτίνα είναι το κλειδί για τη σωστή διαχείριση του χρόνου, ιδιαίτερα αν τα παιδιά έχουν διάβασμα ή εξωσχολικές δραστηριότητες. Προσπαθούμε να διατηρούμε έναν ισορροπημένο ρυθμό, χωρίς να γίνουμε απλά οι «σοφέρ» των παιδιών μας.

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε υπερβολικά για την καθαριότητα του σπιτιού. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η ακαταστασία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μικρών και μεγάλων οπότε η οργάνωση  είναι σημαντική. Φροντίζουμε τα παιχνίδια , οι μαρκαδόροι, οι πλαστελίνες και άλλα υλικά των παιδιών να είναι τακτοποιημένα.

Τέλος, δεν ξεχνάμε τη δύναμη της καθημερινής ανάγνωσης. Ενα κεφάλαιο από ένα βιβλίο, μια μικρή ιστορία ή ένα ποίημα μπορεί να χτίσει μια ισχυρή σχέση με το παιδί μας και να δώσει αφορμές για ωραίες συζητήσεις. Μέσα από τις ιστορίες, μπορούμε να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν, χωρίς να χρειάζεται να τα εκφράσουμε άμεσα.

Βιβλία για παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά:

  • Ο Μικρός Δράκος Καρύδας 2: Δρακάκια στο Σχολείο, Ingo Siegner, εκδ. Μεταίχμιο
  • Τι Είναι Σχολείο;, Λ. Τορτολίνι, Μ. Σομά, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
  • Σχολείο για Σούπερ Ηρωες, Μ. Δεληβοριά, εκδ. Καλέντης
  • Το Σχολείο Πάει Σχολείο, Α. Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος
  • Η Ζέβρα που Δεν Ηθελε να Πάει Σχολείο, C. Beigel, Hervé Le Goff, εκδ. Κλειδάριθμος
  • Δεν Πάω Σχολείο!, Μ. Χατζημποντόζη, εκδ. Παπαδόπουλος

Βιβλία για γονείς και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά:

  • Οδηγός για Νέους Εκπαιδευτικούς, Β. Νίκα, εκδ. Πατάκη
  • Το Βιβλίο που θα Ηθελες να Είχαν Διαβάσει οι Γονείς σου (και τα Παιδιά σου θα Ηταν Ευτυχισμένα που το Εκανες), P. Perry, εκδ. Διόπτρα
  • Εφηβεία: Η Μεγάλη Εκρηξη! Και Πώς θα Επιβιώσετε ως Γονείς, Σ. Ανδρεοπούλου, εκδ. Διόπτρα
  • Πώς να Μιλάτε στα Παιδιά Ωστε να σας Ακούν & Πώς να τα Ακούτε Ωστε να σας Μιλούν, Α. Φέιμπερ, Ι. Μαζλίς, εκδ. Πατάκη
  • Η Κούνια, Μ. Τσελέντη, εκδ. Καστανιώτη
  • Φυτώρια Ευφυΐας, L. Crehan, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ταινίες που μπορείτε να δείτε με τα παιδιά με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

The Incredibles
Ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar (2004).

Monsters University
Ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar (2013), συνέχεια της ταινίας “Monsters Inc.”

Inside Out
Ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar (2015).

Matilda
Ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Roald Dahl (1996).

Diary of a Wimpy Kid
Ταινία βασισμένη στη δημοφιλή σειρά βιβλίων του Jeff Kinney (2010).

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (8χρ.+)
Η πρώτη ταινία της σειράς Harry Potter (2001), βασισμένη στα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Προτάσεις ταινιών για έφηβους, γονείς και εκπαιδευτικούς με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

Captain Fantastic
Ταινία του 2016 με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτενσεν. 

The Teachers’ Lounge
Γερμανική ταινία του 2023 (Das Lehrerzimmer), σκηνοθετημένη από τον Ιλκέρ Τσάτακ.

Mona Lisa Smile
Ταινία του 2003 με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Ρόμπερτς.

Dead Poets Society
Κλασική ταινία του 1989 με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της προκλήσεις, ευκαιρίες για γνώση και πολλές νέες εμπειρίες. Οι Μαμάδες με Ρούμι, θα είναι εδώ σε αυτές τις διαδρομές για να μοιραζόμαστε σκέψεις, εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις για όλα τα όμορφα και σημαντικά που συμβαίνουν γύρω μας. Αλλά και για να εστιάζουμε σε μικρές απλές λεπτομέρειες που κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT