Ωρα για διάλειμμα!

Στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που όλα μοιάζουν να συσσωρεύονται. Οι έγνοιες, τα άγχη, τα διλήμματα γίνονται ένα βουνό που νιώθουμε ότι πρέπει να ανέβουμε! Όταν ο δρόμος μπροστά μας φαίνεται γεμάτος εμπόδια, η ανάγκη για ένα διάλειμμα γίνεται επιτακτική.

Είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε μια παύση, όχι για να ξεφύγουμε, αλλά για να δούμε τα πράγματα καθαρά. Οι «Μαμάδες με Ρούμι» επιλέγουν να δημιουργήσουν χρόνο για αυτήν την παύση, με στόχο να βάλουν τάξη στα προβλήματα, τα αιτήματα και τα διλήμματα της καθημερινότητας!

Ακούστε το επεισόδιο

Η ρουτίνα είναι σημαντική για ενήλικες και παιδιά. Μας βοηθά να έχουμε μια σταθερά στη ζωή μας, προσφέρει ασφάλεια και δημιουργεί μια αίσθηση προβλεψιμότητας. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που η καθημερινή επανάληψη μπορεί να γίνει πιεστική, μονότονη και εξαντλητική. Όταν οι υποχρεώσεις ακολουθούν έναν αυστηρό και αμετάβλητο ρυθμό, συχνά αισθανόμαστε ότι «πνιγόμαστε» μέσα στις ευθύνες και τα «πρέπει».

Ακόμα και οι δραστηριότητες που υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστικές μπορεί να μοιάζουν με υποχρέωση. Το φαινόμενο του FOMO (Fear of Missing Out) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για μια μορφή κοινωνικού άγχους που προκύπτει από την ανάγκη, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων, να ενσωματωθούν κοινωνικά και να μη χάσουν τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω τους – είτε αυτό είναι μια πρόσκληση σε πάρτι, μια σχολική εκδήλωση, αγώνες, παραστάσεις ή συνάντηση με φίλους στην παιδική χαρά!

Τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν και πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, βιώνουν αυτό το άγχος πιο έντονα. Όταν βλέπουν κάτι που κάνει ένας φίλος τους στα social media, συχνά φοβούνται ότι χάνουν κάτι σημαντικό που συμβαίνει αλλού. Μπορεί να μην ήξεραν καν για την ύπαρξη αυτού του γεγονότος, αλλά μόλις το δουν δημοσιευμένο, νιώθουν άμεσα ότι μένουν εκτός. Συμβαίνει συχνά σε έφηβους αν δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό που βλέπουν, ξαφνικά να νιώθουν δυστυχισμένοι ή ακόμα και ανεπαρκείς. 

Χώρος και χρόνος για διάλειμμα

Το διάλειμμα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, ως μια αλλαγή ρυθμού που λειτουργεί σαν ανάσα για ενήλικες και παιδιά. Είναι μια στιγμή για να ξεκουραστούμε, να ανακτήσουμε την ενέργειά μας, να σκεφτούμε πιο καθαρά ή απλά να κάνουμε κάτι ευχάριστο και διαφορετικό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο διατηρούμε την ισορροπία στη ρουτίνα μας, αλλά επίσης ανανεώνουμε τη διάθεσή μας και ενισχύουμε την ενέργειά μας.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το διάλειμμα;

Το απόλυτο τίποτα!

Ο εγκέφαλός μας δε σταματά ποτέ να σκέφτεται – αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, όταν του δίνουμε την ευκαιρία να περιπλανηθεί, επανέρχεται στις βασικές του λειτουργίες και μας επανασυνδέει με τον απλό και αυθεντικό κόσμο γύρω μας. Ξαφνικά, μικρά πράγματα που περνούν απαρατήρητα αποκτούν ενδιαφέρον, και η περιέργειά μας ξαναζωντανεύει. Αφήνουμε τον εαυτό μας για λίγο να «βαρεθεί» και να χαθεί στις σκέψεις του. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά ίσως είναι το πιο σημαντικό για να πάρουμε ξανά τον…έλεγχο στα χέρια μας.

Χρήσιμο tip: εάν δεν μπορείτε να …αποχωριστείτε το κινητό σας τηλέφωνο δείτε τo forest app. Πρόκειται για μια εφαρμογή που ενθαρρύνει τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ως ανταμοιβή “φυτρώνουν” δέντρα. Όσο περισσότερο αποφεύγεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου, τόσο μεγαλώνει ένα εικονικό δέντρο, και μπορείς να δημιουργήσεις ολόκληρα δάση. Η Forest έχει επίσης συνεργασίες με πραγματικές οργανώσεις αναδάσωσης, και όταν οι χρήστες συγκεντρώνουν αρκετούς πόντους, μπορούν να φυτευτούν πραγματικά δέντρα!

Χαλαρωτικές-δημιουργικές δραστηριότητες

Κατασκευές όπως μινιατούρες, lego, ή παζλ μπορούν να βοηθήσουν να εστιάσουμε σε κάτι πρακτικό και διασκεδαστικό, που παράλληλα μας χαλαρώνει. Το να ασχοληθούμε με μικρές εργασίες που απαιτούν λεπτομέρεια στο χειρισμό αποσπά έστω και για λίγο το μυαλό από ανησυχίες και προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση ολοκλήρωσης.

Όσο για τα παιδιά, αυτές οι δραστηριότητες καλλιεργούν τη συγκέντρωση, τη λεπτή κινητικότητα και ενισχύουν την υπομονή και τη δημιουργική σκέψη. Ακόμα κι αν η δραστηριότητα φαίνεται απλή, η διαδικασία του να “χτίζουμε” κάτι με τα χέρια μας είναι ένα ανακουφιστικό διάλειμμα που ενεργοποιεί το μυαλό με έναν πιο ήπιο, αλλά δημιουργικό τρόπο.

Επαφή με την τέχνη

Δραστηριότητες όπως ζωγραφική, επιτρέπουν σε μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με έναν χαλαρωτικό και απελευθερωτικό τρόπο. Μια επίσκεψη σε μια γκαλερί μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ηρεμία και έμπνευση μακριά από την ένταση της καθημερινότητας.

Extra tip: Δείτε βιβλία ζωγραφικής τύπου Calming Colouring και Antistress που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν χαλάρωση και να μειώσουν το άγχος. Περιέχουν σύνθετα, γεωμετρικά ή αφηρημένα σχέδια που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια.

Κάνω κάτι που με ευχαριστεί

Για κάποιους, το διάλειμμα μπορεί να σημαίνει κάτι χαλαρωτικό, όπως ηρεμία και ξεκούραση. Για άλλους όμως, μπορεί να περιλαμβάνει μια πιο κινητική δραστηριότητα, όπως ποδήλατο, τρέξιμο ή μια βόλτα στη φύση. Το σημαντικό είναι να βρούμε τι μας ευχαριστεί – είτε εμάς είτε το παιδί – και να το εντάξουμε στη στιγμή που επιλέγουμε για χαλάρωση. Έτσι, το διάλειμμα γίνεται μια ευκαιρία για προσωπική απόλαυση και αναζωογόνηση.

Ανάγνωση

Η ανάγνωση ενός βιβλίου απαιτεί ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, προσφέροντας χαλάρωση και ευχαρίστηση. Δημιουργούμε μια ωραία ατμόσφαιρα, ετοιμάζοντας για εμάς ένα φλιτζάνι καφέ και για το παιδί μια ζεστή σοκολάτα. Καθόμαστε σε ένα άνετο και αγαπημένο σημείο του σπιτιού, μακριά από περισπασμούς και διακοπές, και διαβάζουμε παρέα. Αν το παιδί είναι μικρό, μπορούμε να του διαβάσουμε δυνατά και να μοιραστούμε μαζί του τη χαρά της ανάγνωσης. Αυτή η εμπειρία δεν είναι μόνο μια στιγμή χαλάρωσης αλλά και ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με το παιδί αλλά και τη σχέση του παιδιού με την ανάγνωση.

Βιβλία για διάλειμμα:

  • Μια μεγάλη μέρα του τίποτα, B. Alemagna, εκδ. Κόκκινο 
  • Το όλο και το λίγο, Κ. Χαρίτος, εικ.Ι.Σαμαρτζή, εκδ. Καστανιώτη
  • Μα, Πού Πήγε Το Φεγγάρι; Γ. Χριστοδούλου, Τ. Κοντούλη, εκδ. Φουρφουρί
  • Πιερ Ο Ντετέκτιβ Λαβύρινθων – Η Παράξενη Υπόθεση Του Κάστρου Του Ουρανού, H. Kamigaki, εκδ. Μάρτης
  • Μια ξεχωριστή Κυριακή, Ε.Λαδά, εκδ. Διόπτρα
  • Ένα βιβλίο με ήχους, H. Tullet, εκδ. Νεφέλη

Ταινίες για διάλειμμα:

Για μικρά παιδιά

Το κόκκινο μπαλόνι

Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο

Ο Γουίνι το αρκουδάκι

Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

The Truman Show

Η μέρα της μαρμότας

Η κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι

Εξτρα tip:

Πολλές εξαιρετικές προτάσεις θα βρείτε στην Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου με ποιοτικές ταινίες από όλο τον κόσμο. Στο επίκεντρο αυτών των ταινιών βρίσκεται η παιδική ηλικία και τα προβλήματα, οι προβληματισμοί, τα οράματα, οι ανησυχίες και οι ελπίδες των παιδιών.

https://www.neanikoplano.gr/allmovies/

Η παύση δίνει ώθηση

Όπως ειπώθηκε και στο επεισόδιο, η ουσία του διαλείμματος δεν είναι το να κάνουμε απλά μια παύση, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να την αξιοποιήσουμε. Όταν τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο, είναι σημαντικό να τους δίνουμε την ευκαιρία να τον διαχειρίζονται μόνα τους, χωρίς να προγραμματίζουμε τα πάντα για εκείνα, ή να αποφασίζουμε από κοινού πώς θα τον αξιοποιήσουμε. Μέσα από το διάλειμμα, τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να οργανώνουν τις δραστηριότητές τους, να λύνουν προβλήματα. Καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους και παίρνουν πρωτοβουλίες. Αυτό τα βοηθά να γίνουν πιο ανεξάρτητα και να αποκτήσουν σιγουριά για τον εαυτό τους.

Άλλωστε, και για εμάς τους ενήλικες το διάλλειμα μας δίνει την ευκαιρία να αποσυρθούμε για λίγο από την πίεση της καθημερινότητας, να απολαύσουμε μια στιγμή ηρεμίας και να επαναφορτίσουμε τις δικές μας «μπαταρίες» , διατηρώντας την ισορροπία που χρειαζόμαστε στη καθημερινότητα μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT