Μονάχα το «ναι» είναι «ναι» – Η πορεία ενός ευρωπαϊκού νόμου για τον βιασμό

Μονάχα το «ναι» είναι «ναι» – Η πορεία ενός ευρωπαϊκού νόμου για τον βιασμό

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαφωνούν σχετικά με τον ορισμό του βιασμού και της συναίνεσης

μονάχα-το-ναι-είναι-ναι-η-πορεία-562701514

Αυτό το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε έναν πρωτοφανή νόμο για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν καλύτερα τα θύματα βίας και να τιμωρήσουν τους δράστες τους. Αλλά έρχεται αντιμέτωπη με το νομικό και ιδεολογικό μπλοκάρισμα ορισμένων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες αρνούνται να ορίσουν τον βιασμό ως «πράξη διείσδυσης χωρίς συναίνεση».

Για τους ευρωβουλευτές που υπερασπίζονται αυτόν τον νόμο, θα ήταν σκανδαλώδες να εγκαταλείψουμε αυτόν τον ορισμό, ο οποίος θεωρείται προφανής. Θα είναι δυνατόν να διατηρηθεί αυτή η φιλοδοξία, παρά την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ενόψει της πίεσης από τους απρόθυμους υπουργούς Δικαιοσύνης και καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024; Αυτή η συζήτηση εγείρει το ζήτημα της συμβολικής χρησιμότητας του νόμου στην αλλαγή νοοτροπίας για ένα έγκλημα όπως ο βιασμός.

Το βίντεο θα είναι διαθέσιμο έως τις 20 Οκτωβρίου 2024. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT