Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος που έκανε τέρατα τους εξωγήινους

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος που έκανε τέρατα τους εξωγήινους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βραβευμένος ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος και δημιουργός του κινηματογραφικού "Άλιεν", ο Χάνς Ρούντολφ Γκίγκερ, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 74 ετών. Η συμβολή του στο χώρο την τέχνης, αλλά και ο τρόπος που στιγμάτισε την φαντασία του κινηματογραφικού κοινού στην ομότιτλη ταινία, του χάρισαν το Οσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ το 1980.

Πρόκειται για τον δημιουργό των πιο εφιαλτικών και τρομακτικών φιγούρων της δεκατίας του '80, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως -κατά κάποιον τρόπο- έχει πλάσει μια διαχρονική εικόνα για το εξωγήινο όν που ακόμα και μετά από μερικές δεκαετίες μοιάζει σαν να έχει επηρεάσει τόσο την φαντασία των υπόλοιπων δημιουργών αντίστοιχων ταινιών, όσο και την φαντασία του κινηματογραφικού κοινού.

Η μορφή του κακού, εξωγήινου όντος παραμένει σχεδόν ίδια με την σύλληψη του θρυλικού Γκίγκερ. Οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις εμπίπτουν ουσιαστικά στην τεχνολογική εξέλιξη, δηλαδή στο μέσο της υλοποίησης της πρωταγωνιστικής φιγούρας σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας και όχι εξαιτίας της διαφοροποιημένης προσληφθείσας εικόνας του δημιουργού.

Χαρακτηριατικά παράδειγματα επιρροής είναι μεταγενέστερες ταινίες του Χόλυγουντ που παρόλο που δεν τις έφτιαξε ο Γκίγκερ, ενέχουν το στίγμα του. Το  " Star Trek: First Contact" (1996), το "Matrix (1999), το "Godzilla" (2014) είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Ο ταλαντούχος Χ.Ρ Γκίγκερ είχε δημιουργήσει διάφορα "Είδη" και μερικές φορές όχι με την επιτυχία που είχε το "Alien". Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια διευρύνσης του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με τις μηχανές, γεγονός που κατάφερε να "μπερδέψει" μια ολόκληρη γενιά σκηνοθετών και, κατ 'επέκταση, το κοινό της.

Ενας από τους λόγους αυτής της ιδιαιτερότητας ίσως είναι οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική και το Βιομηχανικό Σχέδιο στη Ζυρίχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT