Αεροπειρατές και επιβάτες σε… ύπνωση

Αεροπειρατές και επιβάτες σε… ύπνωση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επινοήστε εφευρέσεις που θα αποτρέψουν νέες ενδεχόμενες αεροπειρατίες»! Το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ κινητοποιεί τη «Διεθνή Ομοσπονδία Οργανώσεων Εφευρετών», η οποία με αυτό το σύνθημα καλεί όλους τους πολίτες, παγκοσμίως, να παρουσιάσουν μηχανισμούς προστασίας των πιλότων και βεβαίως των επιβατών από τους τρομοκράτες. Στόχος, να προωθηθούν αυτές οι εφευρέσεις στη βιομηχανία αεροσκαφών και τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να υιοθετηθούν όσες θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα ασφαλείας στις πτήσεις.

Στην παγκόσμια εκστρατεία για τη συγκέντρωση των καλύτερων εφευρέσεων συστημάτων προστασίας από τους αεροπειρατές, συμμετέχει και η Ελληνική Εταιρεία Εφευρέσεων, η οποία καλεί τους πολίτες να σκεφτούν πρωτότυπους τρόπους που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επίδοξους αεροπειρατές να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Οπως λέει στην «K» ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας κ. Γιάννης Σακελλαρίδης, δικηγόρος βιομηχανικής ιδιοκτησίας, η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Οργανώσεων Εφευρετών, που εδρεύει στην Ελβετία και η οποία έχει υπό την «ομπρέλα» της οργανώσεις εφευρετών 120 χωρών, μεταξύ των οποίων και την ελληνική. Οι ευρεσιτεχνίες που θα συγκεντρωθούν απ’ όλον τον κόσμο θα περάσουν από αξιολόγηση και στη συνέχεια οι αποτελεσματικότερες θα υποβληθούν στις αεροπορικές εταιρείες.

Ηδη, μάλιστα, ένας Ελληνας κατέθεσε προ μερικών ημερών στην Εταιρεία μία πρόταση μηχανισμού προστασίας σε περίπτωση αεροπειρατίας: Στο σύστημα αεραγωγών του θαλάμου όπου βρίσκονται οι επιβάτες τοποθετούνται φιάλες με υπνωτικό αέριο. Σε περίπτωση που οι κυβερνήτες του αεροσκάφους αντιληφθούν αεροπειρατία, ενεργοποιούν το σύστημα και απελευθερώνουν το αέριο. Επιβάτες και τρομοκράτες… κοιμούνται. Ετσι, ακόμη και αν οι αεροπειρατές απειλήσουν ότι θα δολοφονήσουν αεροσυνοδούς και επιβάτες για να καταφέρουν να μπουν στο «κόκπιτ», όπως έγινε στα μοιραία αεροσκάφη, οι πιλότοι θα έχουν άμεση δυνατότητα αντίδρασης. Θα υπνωτίζουν τους πάντες στον θάλαμο επιβατών και θα διατηρούν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Η ιδέα χρειάζεται επεξεργασία σε ό,τι αφορά το είδος του υπνωτικού αερίου για να μη δημιουργούνται επιπτώσεις στα μικρά παιδιά και σε άτομα με προβλήματα υγείας (όπως άσθμα).

Θα μπορούσαν παρόμοιες εφευρέσεις να αποδειχθούν σωτήριες; Το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες άτομα στον πλανήτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της παγκόσμιας κοινότητας των εφευρετών, θα αρχίσουν να επεξεργάζονται ιδέες για τη σωτηρία πιλότων και επιβατών σε καταστάσεις κρίσης. Οπως λέει ο κ. Σακελλαρίδης, η Ελληνική Εταιρεία Εφευρέσεων (τηλ. 3611889) θα βοηθήσει τους πολίτες για την κατοχύρωση της ιδέας τους και την προώθησή της στη Διεθνή Ομοσπονδία και τις βιομηχανίες -ο μηχανισμός, μάλιστα, που θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στον εφευρέτη του. Ζητούνται επινοήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT