Εδωσαν στους κλέφτες συμβουλές φροντίδας για τα επτά μπονσάι

Εδωσαν στους κλέφτες συμβουλές φροντίδας για τα επτά μπονσάι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση απηύθυναν οι δύο λάτρεις των μικροσκοπικών δένδρων μπονσάι προς τους κλέφτες που αφαίρεσαν επτά δένδρα από τη συλλογή τους, δίνοντάς τους οδηγίες πώς να φροντίζουν τα «παιδιά» τους. Ο Σεΐτζι Ιιμούρα και η σύζυγός του Φουγιούμι εξήγησαν ότι τα επτά μικροσκοπικά δένδρα μπονσάι εκλάπηκαν από τον κήπο τους στη Σαϊτάμα, στα περίχωρα του Τόκιο.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε το πώς νιώθουμε», έγραψε ο Ιιμούρα. «Αυτά τα δένδρα είναι πολύτιμα για εμάς». Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN τα μικρά δένδρα κόστιζαν 13 εκατομμύρια γιεν (περίπου 104.000 ευρώ).

Δένδρο σε δοχείο

Τα μπονσάι, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην ανατολική Ασία αλλά έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα με την Ιαπωνία, στην πραγματικότητα είναι μία ιδιαίτερη μορφή τέχνης που βασίζεται σε ειδικές τεχνικές καλλιέργειας. Τα μικροσκοπικά δένδρα μεγαλώνουν μέσα σε δοχεία. Αλλωστε, μπονσάι θα πει στην ιαπωνική γλώσσα «δένδρο σε δοχείο». Είναι απαραίτητες οι καλές γνώσεις εκείνου που τα περιποιείται και όταν μεγαλώσουν, μιμούνται τα δένδρα που διαθέτουν φυσιολογικό μέγεθος.

Ενα από τα κλεμμένα μπονσάι του ζευγαριού είναι ένα Σιμπάκου Τζούνιπερ, από τα είδη που αναζητούν περισσότερο οι λάτρεις του είδους και οι συλλέκτες. Λέγεται ότι η αξία του υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια γιεν (80.000 ευρώ).

Και, βέβαια, δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε δένδρο. «Το Σιμπάκου έζησε επί τετρακόσια χρόνια. Χρειάζεται φροντίδα και δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε μία εβδομάδα χωρίς το απαραίτητο νερό», δήλωσε η Φουγιούμι, μιλώντας προς το CNN. «Μπορεί να ζήσει για πάντα, ακόμα και όταν εμείς θα έχουμε φύγει. Οποιος και να το πήρε, θέλω να το φροντίζει καλά και να το ποτίζει όπως πρέπει». Οπως επιβεβαίωσε και στο BΒC τα δένδρα εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Λυπούμαστε αλλά θα εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε τα μπονσάι μας», γράφει σε ανάρτηση της στο Facebook η Φουγιούμι. «Επί του παρόντος, θα εξακολουθήσουμε να καλλιεργούμε δένδρα, τα οποία θα αξίζουν τους επαίνους όλων».

Οι Ιιμούρα, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι μόνοι στην περιπέτειά τους. Πολλοί κηπουροί και συλλέκτες μπονσάι τους προσέγγισαν και τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

«Ασυγχώρητο» σχολιάζει κάποιος στην ανάρτηση της Φουγιούμι. «Αυτοί οι κλέφτες φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να κλέψει κάποιος ένα μπονσάι. Πολύ περισσότερο δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να κλαπούν επτά δένδρα μπονσάι. «Ολη η φροντίδα που αυτοί οι άνθρωποι επένδυσαν στα δένδρα τους χάνεται με την κλοπή».

«Τα μπονσάι» σχολιάζει κάποιος άλλος στην ανάρτηση της Φουγιούμι στο Facebook «πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του θαυμασμού, να τα τιμούν και κυρίως να βρίσκονται πέρα από την ανθρώπινη απληστία. Εσπασε η καρδιά μου ακούγοντας τα νέα σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT