ΚΕΜΠΡΙΤΖ. Σε ιστοσελίδες στην Ολλανδία «φιλοξενείται» το ήμισυ των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Internet Watch Foundation. Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι το 2018 εντοπίστηκαν 105.000 διευθύνσεις του Διαδικτύου, οι οποίες οδηγούσαν σε συνδέσμους με περιεχόμενο παράνομες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Ποσοστό 47% του απεχθούς αυτού περιεχομένου φιλοξενείτο σε ολλανδικούς σέρβερ. Η IWF προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι η χώρα τείνει να μετατραπεί, εξαιτίας της παραδοσιακής της ανοχής, σε «ασφαλές καταφύγιο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων». Η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι η χώρα βιώνει ανησυχητική διασπορά φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας και έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το φαινόμενο. Από τη μεριά της, η IWF έχει καλέσει την ολλανδική κυβέρνηση και όλες τις χώρες του κόσμου, να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την εξάλειψη της παιδικής πορνογραφίας από το Ιντερνετ.
Καταγγελίες
Η οργάνωση IWF επιτρέπει σε χρήστες του Διαδικτύου να καταγγείλουν την ύπαρξη εικόνων παιδικής πορνογραφίας σε σελίδες του Ιντερνετ. Η οργάνωση συνεργάζεται με εμπορικές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα και αστυνομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση τέτοιου παράνομου περιεχομένου. Από το 1996 μέχρι σήμερα, η IWF έχει εξετάσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο καταγγελίες. Στην ετήσια έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι 105.047 σελίδες φιλοξενούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τα στοιχεία του 2017, αν και η IWF υπογραμμίζει ότι η αύξηση αυτή ενδέχεται να οφείλεται στη βελτίωση των τεχνολογικών μέσων της, που της επιτρέπουν να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.
Η εκτελεστική διευθύντρια της IWF, Σούζαν Χάργκριβς, λέει ότι η Βρετανία πέτυχε να δημιουργήσει «αφιλόξενο περιβάλλον» για τους χρήστες του Ιντερνετ, που επιθυμούν να ανταλλάξουν παράνομες εικόνες. Ποσοστό μόλις 0,04% των εικόνων παιδικής πορνογραφίας που εντόπισε η οργάνωση φιλοξενούνταν σε βρετανικούς σέρβερ.
Η κ. Χάργκριβς επεσήμανε ότι η Ολλανδία οφείλει να «υψώσει το ανάστημά της και να πράξει το σωστό». Το 82% των παράνομων φωτογραφιών φιλοξενείτο σε υπηρεσίες ανταλλαγής εικόνων και όχι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιδιωτικές ιστοσελίδες. Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές έχουν έδρα την Ολλανδία, εξαιτίας του χαμηλού κόστους της ενοικίασης ιστοσελίδων στη χώρα.
Η IWF επιλέγει να αποταθεί αρχικά σε ιστοσελίδες που έχουν φιλοξενήσει παράνομο περιεχόμενο, ζητώντας την αφαίρεσή του, προτού απευθυνθεί στις διωκτικές αρχές για την άσκηση διώξεων.