Επιστρέφει στην πολιτική δράση ο Μπερλουσκόνι

Επιστρέφει στην πολιτική δράση ο Μπερλουσκόνι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν θέλει να παραιτηθεί από την πολιτική. Θέλοντας να ανανεώσει το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, που ο ίδιος ίδρυσε, δρομολογεί νέα «συνομοσπονδία πολιτικών υποκειμένων που πιστεύουν σε ένα μετριοπαθές αλλά ανανεωτικό Κέντρο, εναλλακτικό της Αριστεράς, με προοπτικές συμμαχίας, όχι όμως υποτέλειας, με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Είμαστε στη διαδικασία συλλογής όλων των πολιτικών υποκειμένων, απλούς πολίτες που ανήκουν στην “άλλη Ιταλία”. Δεν πρόκειται για την ίδρυση νέου κόμματος», τονίζει ο Μπερλουσκόνι.

Στο μεταξύ, τριβές προκαλεί στην Ιταλία η υπόθεση του Σάντρο Γκότσι, πρώην κυβερνητικού στελέχους και αναπληρωτή γενικού γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που αναλαμβάνει καίρια θέση στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, αφού έχει αρχίσει πλέον να απασχολεί τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Ιταλία. Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, «δεν έχω τίποτε εναντίον της Γαλλίας, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα πρέπει να αφαιρέσουμε την ιταλική υπηκοότητα» από τον Σάντρο Γκότσι.

«Εάν εργάζεσαι για την ιταλική κυβέρνηση, εκπροσωπείς και υπηρετείς το ιταλικός κράτος και σε κάποιο σημείο το προδίδεις και συστρατεύεσαι με μια άλλη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μακρόν, ως υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική της, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν θα αφαιρέσουμε την υπηκοότητα, διότι είμαστε ενώπιον μιας ανησυχητικής κατάστασης. Δεν μπορεί ένας αναπληρωτής γραμματέας κόμματός μας, ακόμη και του PD, να είναι στέλεχος κυβέρνησης μιας άλλης χώρας, με την οποία, καίτοι έχουμε πολλά κοινά, έχουμε ωστόσο συγκρουόμενα συμφέροντα», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Υπό την ιταλική νομοθεσία, η κυβέρνηση δικαιούται πράγματι να ζητήσει από Ιταλούς πολίτες που έχουν δεχθεί να εργαστούν για ξένο κράτος ή θεσμό είτε να παραιτηθούν είτε να τους αφαιρεθεί η ιθαγένεια, αν αρνηθούν να συμμορφωθούν. Η αντίδραση του Γκότσι ήταν πάντως οργισμένη. «Εχουμε τρελαθεί; Εδώ είμαστε Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. Κατά την άποψή του, κάθε προσπάθεια αφαίρεσης της ιθαγένειάς του θα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT