«Μεγάλα οφέλη για την ανθρωπότητα»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου, όχι για να δημιουργηθούν ανθρώπινα όντα αλλά για να παραχθούν «βλαστοκύτταρα» μπορεί να σηματοδοτήσει μεγάλα οφέλη για την ανθρωπότητα. Αυτό επισημαίνουν στην «K» Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν θετικό το επιστημονικό επίτευγμα των ερευνητών της εταιρείας ACT της Μασαχουσέτης. Παρατηρούν, πάντως, πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια, έως ότου να κατορθώσουμε, μέσω των συγκεκριμένων μηχανισμών, να καταπολεμήσουμε ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης ή το έιτζ.

«Οι εξελίξεις προδιαγράφουν θετική προοπτική για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι νεφρικές ανεπάρκειες ή ακόμη και τα εγκαύματα», επισημαίνει στην «K» ο κ. Νίκος Μοσχονάς, καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Οπως τονίζει ο κ. Μοσχονάς, «ενδεχομένως στο μέλλον να δούμε τη δημιουργία ιστών και οργάνων που θα είναι «συμβατά» για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ή για ομάδες ανθρώπων με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά. Ισως δημιουργηθούν τράπεζες τέτοιου είδους μοσχευμάτων». Μόνη επιφύλαξη, λέει ο κ. Μοσχονάς, είναι να μη χρησιμοποιηθεί η νέα γνώση για «αλλότριους σκοπούς», δηλαδή για την κλωνοποίηση ανθρώπων.

Ο καθηγητής Γενετικής κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει στην «K» ότι η προοπτική είναι θετική. Παρατηρεί, πάντως, πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας έως ότου οι επιστήμονες φθάσουν στο σημείο να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα και να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες. Κι αυτό, διότι «δεν γνωρίζουμε με ποια διαδικασία μπορεί από τα κύτταρα αυτά να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι τύποι ιστών ή οργάνων. Απαιτούνται δεκαετίες».

Η καθηγήτρια Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αικατερίνη Μεταξωτού, μιλώντας στην «K», τονίζει ότι «η παραγωγή κυτταρικών σειρών οι οποίες θα μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα κύτταρα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη θεραπεία ασθενειών», ενώ ως θετική αλλά και αναμενόμενη χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο διευθυντής του Διαγνωστικού Κέντρου Γενετικής κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος.

Πρώτη εφαρμογή σε καρδιακό ιστό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συγκλονιστική πρόοδο χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ κ. Βασ. Ταρλατζής τη θεραπευτική εφαρμογή της κλωνοποίησης, μιλώντας στην «K» από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου λαμβάνει μέρος σε παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Γονιμότητα – στειρότητα – ανθρώπινη αναπαραγωγή». Σύμφωνα με τον κ. Ταρλατζή, η μέθοδος για τη θεραπευτική εφαρμογή της κλωνοποίησης δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε κύτταρα που θα διαφοροποιηθούν κατόπιν στο εργαστήριο προς ιστούς και όργανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπευτική αντιμετώπιση σοβαρότατων ασθενειών. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι τα κύτταρα αυτά επειδή προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, είναι συμβατά και δεν υπάρχει το πρόβλημα της απόρριψης όπως με τις μεταμοσχεύσεις. Οπως εξήγησε, στο συνέδριο έγιναν ανακοινώσεις πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και στη χρησιμότητά τους. Ηδη υπάρχουν εργασίες που δείχνουν διαφοροποίηση τέτοιων πολυδύναμων κυττάρων, π.χ. στον καρδιακό ιστό, ο οποίος αρχίζει να δείχνει λειτουργία, δηλαδή πάλλεται. Αντιλαμβάνεται κανείς, πρόσθεσε, τι συγκλονιστικές εφαρμογές έχει αυτό για τον άνθρωπο και τη θεραπευτική.

Τζορτζ Μπους: ηθικά εσφαλμένη η κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη διεθνή πολιτική σκηνή η χθεσινή ανακοίνωση από την αμερικανική εταιρεία Advanced Cell Technology της Μασαχουσέτης για την πρώτη επιτυχή κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου. Παρόλες τις σημαντικές ελπίδες που η εξέλιξη αυτή δίνει στην ιατρική επιστήμη, τα εκκρεμή ηθικά ζητήματα είναι πολλά και ακανθώδη.

Ο πρόεδρος Μπους αντιτίθεται «100%» σε οποιαδήποτε κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου, την οποία θεωρεί «ηθικά εσφαλμένη», σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις. «O πρόεδρος Μπους υποστήριξε το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης, συστήνοντας στη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμά του», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Μιλεργουάιζ. «Δεν έχουμε δικαίωμα, ως κοινωνία, να δημιουργούμε ζωή για να την καταστρέψουμε στη συνέχεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν και η E.E. αντιτίθεται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση, είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την έρευνα βλαστοκυττάρων, με την αξιοποίηση εμβρύων που προέκυψαν από αμβλώσεις ή επιπλέον έμβρυα, από τεχνητές γονιμοποιήσεις.

Ο υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας, Φίλιπ Χαντ, δήλωσε χθες ότι: «Οφείλουμε να κλείσουμε το νομικό «παραθυράκι» που υπάρχει στη βρετανική νομοθεσία σχετικά με την ανθρώπινη κλωνοποίηση, με συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Σε ανακοίνωση της η Αγία Έδρα καταδίκασε την κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου από αμερικανική ερευνητική εταιρεία. «Παρόλες τις ανθρωπιστικές προθέσεις, η μελέτη του προβλήματος δείχνει ότι η ηθική σημασία του σχεδίου απαιτεί την άμεση καταδίκη του. H κλωνοποίηση παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της ανθρώπινης ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Βατικανό.

Ο πατέρας Ανατόλι Ιλιν, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, δήλωσε χθες ότι «καταδικάζει τη θεραπευτική και αναπαραγωγική κλωνοποίηση», προσθέτοντας ότι το Πατριαρχείο σκοπεύει να αφορίσει οποιοδήποτε Ρώσο επιστήμονα ασχοληθεί με τέτοιες έρευνες, καθώς και όποιον λάβει κλωνοποιημένα βλαστοκύτταρα στο πλαίσιο ιατρικής θεραπείας.

Ολα αυτά οφείλουν να σταθμισθούν με κρύο αίμα και καθαρό μυαλό όχι βέβαια από τις κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες, αλλά από την ίδια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT