Συμφωνία Ταλιμπάν – ΗΠΑ για λήξη του πολέμου

Συμφωνία Ταλιμπάν – ΗΠΑ για λήξη του πολέμου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία υπέγραψαν το Σάββατο οι ΗΠΑ με τους Αφγανούς Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει την ελπίδα ότι το σύμφωνο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη λήξη του μακροβιότερου πολέμου των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση του συνόλου των αμερικανικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν σε διάστημα 14 μηνών, εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί και 3.500 Αμερικανοί και νατοϊκοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στα 19 χρόνια πολέμου. Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε ο Γιόζεπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας στο Κατάρ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ μετέβη στο Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χάρη στον πρόεδρο Τραμπ πραγματοποιήθηκε επιτέλους πρόοδος προς τη λήξη του πολέμου. Η κοινή ανακοίνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ σηματοδοτεί σημείο καμπής στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο κ. Εσπερ.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εξαρτάται, όμως, από την τήρηση της συμφωνίας από τους Ταλιμπάν, που περιλαμβάνει την οριστική διακοπή σχέσεων με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν και η κυβέρνηση της Καμπούλ πρέπει να εγκαινιάσουν συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης γύρω από τον διαμοιρασμό της εξουσίας και την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας. Σημαντικό πρόσκομμα σε κάθε συμφωνία μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν αποτελεί η τύχη των χιλιάδων κρατουμένων σε κυβερνητικές φυλακές, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αντάρτικη οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT