Ανεβάζει τους τόνους για Λιβύη το Βερολίνο

Ανεβάζει τους τόνους για Λιβύη το Βερολίνο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στις διεθνείς προτεραιότητες της Γερμανίας, η οποία αναλαμβάνει σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης. Αυτό τουλάχιστον υπονοεί η χθεσινή πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, να κατονομάζονται στο εξής οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και στα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα του λιβυκού δράματος.

«Δεν μπορείς μακροπρόθεσμα να αποφύγεις να κατονομάσεις δημοσίως τις χώρες αυτές (που παραβιάζουν το εμπάργκο). Η βούληση να γίνει κάτι τέτοιο αυξάνεται διαρκώς στους κόλπους της Ε.Ε.», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του. «Πιστεύω ότι η στιγμή αυτή θα έρθει», προσέθεσε.

Η Ε.Ε. έχει αναλάβει τη ναυτική επιχείρηση IRINI για την επιτήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβλήθηκε πριν από εννέα χρόνια, αλλά οι παραδόσεις όπλων στους εμπολέμους δεν έχουν σταματήσει. Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι Τουρκία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που μεταφέρουν όπλα – η πρώτη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σαράζ και οι άλλες τρεις στον πολέμαρχο της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ. Η πρόσφατη παρεμπόδιση δύο γαλλικών φρεγατών, που συμμετείχαν στην επιχείρηση IRINI, από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γερμανία, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ισινγκερ έριξε την ιδέα να απειλήσει η Ε.Ε. με στρατιωτική δράση στη Λιβύη προκειμένου να εκβιάσει κατάπαυση του πυρός. «Η Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στη ζυγαριά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ανακωχή. Οποιος δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά σε διεθνείς συγκρούσεις περιορίζει τη διπλωματία του σε απλή ρητορική», υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Ισινγκερ.

Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανταπέδωσε χθες τα πυρά στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε καταλογίσει στην Τουρκία «εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση στη Λιβύη. «Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν, ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται στη Λιβύη παρά μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», δήλωσε από την Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας» στη Λιβύη.

Μετά την προχθεσινή συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορικές, εγκληματικές ευθύνες» της Αγκυρας στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «παριστάνει ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», ενώ με την πολιτική της διευκολύνει τη ρωσική διείσδυση στη βόρεια Αφρική. Ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu εμφανίζει τη Γαλλία «απομονωμένη» μεταξύ των Δυτικών συμμάχων της στην υποστήριξη του Χαφτάρ και τον Μακρόν να δέχεται αμφισβήτηση εκ των ένδον ύστερα από τις στρατιωτικές αποτυχίες του Λίβυου πολέμαρχου.

Τη δυσφορία της για τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου εξέφρασε και η κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα. Ο Λίβυος αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν υπήρξε, εκ μέρους του Μακρόν, καταδίκη της πολύμηνης πολιορκίας της λιβυκής πρωτεύουσας από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Την ίδια ώρα, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, επισκεπτόταν ναυτική βάση στην Τρίπολη, όπου είχε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους του Σαράζ.

Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στη Λιβύη για να ενισχύσει τον Χαφτάρ, ο στρατός του οποίου υπέστη σοβαρές ήττες το τελευταίο διάστημα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για μεταφορά ρωσικών μαχητικών αεροπλάνων και συστημάτων ραντάρ, αλλά και μισθοφόρων στη βάση της Τζούφρα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Η λιβυκή κυβέρνηση καταγγέλλει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας Wagner στα πολεμικά θέατρα της χώρας, αλλά η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη του ρωσικού κράτους.

Λουκέτο
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προκαλούν νέες αυταρχικές παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Με διάταγμα που υπέγραψε, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε λουκέτο στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Σεχίρ, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 από το Ιδρυμα Επιστημών και Τεχνών, ιδρυτικό στέλεχος του οποίου ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τότε υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ερντογάν. Αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2016, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου ίδρυσε πρόσφατα νέο πολιτικό φορέα, το Κόμμα του Μέλλοντος, που φιλοδοξεί να προσελκύσει δυσαρεστημένους, συντηρητικούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Επισήμως, το κλείσιμο του ιδιωτικού πανεπιστημίου οφείλεται σε δικαστική απόφαση ύστερα από οικονομικής φύσης διαμάχη με την κρατική τράπεζα Halkbank. Στο μεταξύ, χιλιάδες δικηγόροι διαδήλωσαν χθες έξω από τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης εναντίον κυβερνητικού νομοσχεδίου που απειλεί να διασπάσει και να αποδυναμώσει τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT