«Πες στα παιδιά ότι τα αγαπάω»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Περισσότερες από 20 φορές είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της σύλληψης και μόλις πριν από τη δολοφονία του από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις από τα βίντεο της αστυνομίας. Τις ικεσίες του Φλόιντ αγνόησε, όμως, ο αστυφύλακας Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του θύματος. Την ίδια στιγμή, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Αν μπορείς και μιλάς, τότε έχεις άφθονο οξυγόνο».

Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, που φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω», έγιναν σύνθημα σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του θεσμικού ρατσισμού, σε όλο τον κόσμο. Προτού πεθάνει, ο Φλόιντ ακούστηκε να φωνάζει τη μητέρα και τα παιδιά του: «Μάνα, σ’ αγαπάω. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπάω. Πεθαίνω».

Τα νέα στοιχεία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο προσπάθειας από τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυφύλακα Τόμας Λέιν να πείσει την εισαγγελία να απορρίψει τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες παθητικής συνέργειας σε ανθρωποκτονία, που τον βαρύνουν. Οι απομαγνητοφωνήσεις αποδεικνύουν ότι ο Φλόιντ ήταν συνεργάσιμος, ενώ δήλωσε αμέσως στους αστυφύλακες ότι δεν ένιωθε καλά. «Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Ολα πονάνε. Χρειάζομαι λίγο νερό, σας παρακαλώ», ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στους αστυνομικούς, ενώ εκλιπαρούσε να μη μεταφερθεί με περιπολικό, καθώς έπασχε από κλειστοφοβία.

Μέχρι στιγμής, το κοινό αντλούσε τις πληροφορίες του για το περιστατικό από βίντεο παριστάμενων πολιτών και χάρη σε υλικό από κάμερες ασφαλείας. Οι συζητήσεις που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες των περιπολικών δείχνουν ότι τη στιγμή που ο Φλόιντ έχανε τις αισθήσεις του, περίοικοι ρωτούσαν εάν ο συλληφθείς είχε σφυγμό. «Δεν αναπνέει καθόλου. Σου φαίνεται καλό αυτό;» ακούγεται να ρωτάει Αφροαμερικανός παριστάμενος στη σκηνή τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. Οι αστυνομικοί άρχισαν τη στιγμή εκείνη να ψάχνουν τον σφυγμό του Φλόιντ, αν και ο Σόβιν συνέχιζε να πιέζει τον λαιμό του θύματος με το γόνατό του.

Το υλικό, το οποίο κατέθεσε χθες ο δικηγόρος του αστυφύλακα Λέιν στην εισαγγελία, συμπεριλαμβάνει 82 σελίδες απομαγνητοφωνημένων συζητήσεων και την κατάθεση 60 σελίδων που παραχώρησε ο Λέιν στον ανακριτή.

Ο δικηγόρος του αστυφύλακα Λέιν, Ερλ Γκρέι, εμφάνισε τον πελάτη του ως ευσυνείδητο νέο αστυνομικό, ο οποίος φοβόταν τον γηραιότερο και έμπειρο Σόβιν. Ο κατηγορούμενος τέως αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό, ενώ οι συνάδελφοί του κατηγορούνται για συνέργεια.

Η δολοφονία του Φλόιντ πυροδότησε διεθνές κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας, με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να δεσμεύονται για μέτρα καταπολέμησης των αδικιών.

Την ίδια στιγμή, το κύμα διαδηλώσεων οδήγησε στην αποκαθήλωση ανδριάντων σε όλο τον αμερικανικό Νότο, που τιμούσαν ιστορικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες σκλάβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT