Λονδίνο και Βρυξέλλες βλέπουν όλο και δυσκολότερη μια συμφωνία περί Brexit

Λονδίνο και Βρυξέλλες βλέπουν όλο και δυσκολότερη μια συμφωνία περί Brexit

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιθανότερο φαντάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με τις δύο πλευρές να θέτουν την Πέμπτη ως κρίσιμη διορία τον Σεπτέμβριο και τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει ότι αν παραμείνει ανένδοτη η Βρετανία δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Αν δεν μετακινηθεί η βρετανική θέση, τότε μια συμφωνία είναι απίθανη,» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι σκοπός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια «υψηλής ποιότητας, κι όχι μια υποτυπώδης συμφωνία».

Τόνισε μάλιστα ότι «όσοι παιζουν το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, σπαταλούν χρόνο, και χρόνο πολύ δεν έχουμε. Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία για τη μελλοντική μας συνεργασία, θα υπάρχει περισσότερη ένταση.»

Φαίνεται ότι στα πιο ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, όπως στις εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό, στην ίση μεταχειρίση εισαγωγών με τα εγχώρια προϊόντα και στην αλιεία.

«Με την άρνησή της να δεσμευθεί σε κανόνες ανοικτού και τίμιου ανταγωνισμού και σε ισορροπημένη συμφωνία περί αλιείας, το Ηνωμένο Βασίλειο καθιστά σε αυτό το σημείο απίθανη μια εμπορική συμφωνία,» είπε ο κ. Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ έκανε λόγο για «σημαντικά κενά», αλλά επισήμανε πως «παρά όλες τις δυσκολίες, με βάση την εργασία που έγινε τον Ιούλιο, η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τον Σεπτέμβριο, και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με αυτόν τον στόχο κατά νου.»

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT