Λευκορωσία: Απεγνωσμένες κινήσεις Λουκασένκο

Λευκορωσία: Απεγνωσμένες κινήσεις Λουκασένκο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη νομιμοφροσύνη του στρατού και της αστυνομίας ποντάρει, σαν τελευταίο χαρτί, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, αντιμέτωπος με το πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας του κύμα διαδηλώσεων ύστερα από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Προκαλώντας την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα, ο επί 26 συναπτά έτη πρόεδρος της Λευκορωσίας παρασημοφόρησε στελέχη της αστυνομίας που συνέβαλαν στην καταστολή διαδηλωτών που αμφισβητούσαν την εκλογική του νίκη. Νωρίτερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν βίντεο με αστυνομικούς που πέταγαν τις στολές τους σε κάδους απορριμμάτων, διαχωρίζοντας τη θέση τους. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται παραιτήσεις από το αστυνομικό σώμα, αν και έκανε λόγο για «μικρή μειοψηφία».

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει «κέντρο συντονισμού» –κάτι που είχε ανακοινώσει από τη Λιθουανία, όπου έχει καταφύγει, η αντίπαλός του στις εκλογές Σβετλάνα Τιχανούσκαγια– ισοδυναμεί με απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας, κάτι που δεν θα γίνει ανεκτό.

Στο μεταξύ, το απεργιακό κύμα των τελευταίων ημερών επεκτείνεται στις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, που αποτελούσαν παραδοσιακό οχυρό του καθεστώτος. Παράλληλα συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι συγκεντρώσεις και πορείες σε σειρά πόλεων. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από φυλακή του Μινσκ, όπου κρατείται ο σύζυγος της Τιχανούσκαγια, για να του ευχηθούν με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του.

Συνομιλίες για την κρίση στη Λευκορωσία είχε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα οι ηγέτες των 27 χωρών- μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο μέσω τηλεδιάσκεψης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT