Βερολίνο: Υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστή

Βερολίνο: Υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριαντάχρονος άνδρας ιρακινής καταγωγής είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε σκοπίμως σειρά τροχαίων ατυχημάτων σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου νωρίς το βράδυ της Τρίτης, τραυματίζοντας έξι άτομα, εκ των οποίων τα τρία σοβαρά. Οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται τρομοκρατική ενέργεια με θρησκευτικά κίνητρα, αν και προσθέτουν ότι ο δράστης αντιμετώπιζε από καιρό ψυχολογικά προβλήματα.

«Στο παρόν στάδιο των ερευνών κλίνουμε προς την υπόθεση ότι πρόκειται για επίθεση με ισλαμικά κίνητρα», δήλωσε ο Αντρέας Γκάιζελ, υπεύθυνος εσωτερικών υποθέσεων στην τοπική αρχή του Βερολίνου.

Γύρω στις 7 μ.μ., ο δράστης οδήγησε το αυτοκίνητό του, ένα μαύρο Opel Astra, εναντίον ενός άλλου διερχόμενου αυτοκινήτου σε αυτοκινητόδρομο στη συνοικία Βίλμερσντορφ. Στη συνέχεια προσέκρουσε σε μοτοσικλετιστή, ο οποίος νοσηλευόταν μέχρι χθες το βράδυ σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στον θώρακα. Αμέσως μετά χτύπησε έναν οδηγό βέσπας κι ύστερα έριξε διερχόμενη μοτοσικλέτα πάνω σε άλλο αυτοκίνητο.

Επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά το τελευταίο ατύχημα που προκάλεσε, ο δράστης βγήκε από το όχημά του φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπαρ» (ο Θεός είναι μέγιστος) και έβαλε πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου ένα κουτί προειδοποιώντας ότι περιέχει εκρηκτικά. Στη συνέχεια, άπλωσε ένα χαλάκι προσευχής και άρχισε να προσεύχεται. Ενας αστυνομικός, προερχόμενος από οικογένεια Αράβων μεταναστών, τον πλησίασε, του μίλησε στα αραβικά και τον έπεισε να παραδοθεί. Οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι το ύποπτο κουτί δεν περιείχε παρά εργαλεία.

Κατά την πάγια πρακτική τους, οι Αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα του συλληφθέντος. Γερμανικά μέσα τον ανέφεραν ως Σαρμάντ Ντ., γεννημένο το 1990 στη Βαγδάτη, και τον έφεραν να έχει ζήσει σε άσυλο μεταναστών στο Βερολίνο. Το 2018 συνελήφθη έχοντας προκαλέσει τραυματισμούς άλλων προσώπων και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου έμεινε για μικρό διάστημα.

«Το γεγονός ότι ο ύποπτος πιθανόν υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα δεν καθιστά την υπόθεση ευκολότερη», σχολίασε ο Αντρέας Γκάιζελ. «Αν τα προσωπικά προβλήματα συνδυαστούν με θρησκευτικά φορτισμένες ιδέες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πράξεις – και τα χθεσινά γεγονότα δείχνουν με πολύ επώδυνο τρόπο πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία μας», πρόσθεσε. Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπήρχαν μέχρι χθες, ο δράστης φαίνεται ότι ενεργούσε μόνος του, χωρίς να έχει διασυνδέσεις με κάποια οργάνωση, αν και όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT