Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον Ερντογάν για Χαμάς

Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον Ερντογάν για Χαμάς

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξύτατη αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η πρόσφατη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων συνεργατών του με την ηγεσία της ισλαμικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη φιλοξενία που προσέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς», τονίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και τονίζεται ότι «οι συνεχείς επαφές του προέδρου Ερντογάν με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση συμβάλλουν μόνο στην απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα».

Συνάντηση

Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, τον Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωναν ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προέδρου Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν.

Τη Χαμάς εκπροσωπούσαν ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια, και ο νούμερο δύο της οργάνωσης, Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος έχει επικηρυχθεί έναντι ποσού πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για την ανάμειξή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις, απαγωγές και αεροπειρατείες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παύει να δίνει εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο πρόσφατα εγκωμίασε ως «παγκοσμίου κλάσης σκακιστή» στη μεγάλη σκακιέρα της γεωπολιτικής.

Τη Δευτέρα, στην έναρξη του προεκλογικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ερντογάν «ήταν πολύ καλός μαζί του», αναφερόμενος στην απελευθέρωση του ομοεθνούς του πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατούνταν στην Τουρκία, στα τέλη του 2018.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τραμπ στον ίδιο τον Μπράνσον όταν συναντήθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με Αμερικανούς ομήρους που απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της προεδρίας του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT