Τώρα γεννιέται το πρώτο μωρό με κλωνοποίηση

Τώρα γεννιέται το πρώτο μωρό με κλωνοποίηση

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διαβόητος Ιταλός μαιευτήρας, δρ Σεβερίνο Αντινόρι, έκανε και πάλι την εμφάνισή του για να ανακοινώσει ότι ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος θα έρθει στον κόσμο στις αρχές Ιανουαρίου του 2003. O αμφιλεγόμενος επιστήμονας δήλωσε ειδικότερα ότι τρεις γυναίκες, τις οποίες παρακολουθεί ο ίδιος, κυοφορούν έμβρυα που προέκυψαν με τη μέθοδο της κλωνοποίησης και ήδη διανύουν το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, και αυτήν τη φορά, αρνήθηκε να αποκαλύψει πού κατοικούν οι μέλλουσες μητέρες, αλλά αρκέστηκε να πει ότι όλες βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ζώνη.

Οι πολέμιοι της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης έχουν απορρίψει ως ηθικώς απαράδεκτη την προσπάθεια του Αντινόρι, ενώ παράλληλα έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι τα βρέφη που θα προκύψουν από κλωνοποίηση πιθανότατα θα εμφανίζουν γενετικές ανωμαλίες. Από την άλλη, ο Αντινόρι επιμένει ότι η κλωνοποίηση απλώς επιτρέπει στα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, χρησιμοποιώντας το γενετικό τους υλικό.

Πάντως, παρά την αρχική φρίκη που προκάλεσε η ανακοίνωση Αντινόρι, οι επιστημονικοί κύκλοι της Βρετανίας διατυπώνουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Αντινόρι. O καθηγητής Ιαν Γουίλμουτ, «δημιουργός» του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της Ντόλι που γεννήθηκε το 1996, δήλωσε στο BBC ότι οι ισχυρισμοί του Αντινόρι δεν πρέπει να θεωρούνται ιδιαιτέρως αξιόπιστοι. Αλλωστε, τόνισε ο καθηγητής Γουίλμουτ, ο Ιταλός επιστήμονας στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είχε κλωνοποιήσει χοιρίδια, αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, δηλαδή, πιθήκους, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει ποτέ σε κανένα επιστημονικό περιοδικό τις έρευνές του.

Ο δρ Αντινόρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά και ότι η μητέρα θα το φέρει στον κόσμο στις αρχές του Ιανουαρίου. «Ολα πάνε καλά. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα», είπε επισημαίνοντας ότι όπως έδειξε ο υπερηχογραφικός έλεγχος έδειξε ότι το έμβρυο ζυγίζει 2,5 έως 2,7 κιλά και ότι είναι απολύτως υγιές. Ωστόσο, ο Ιταλός επιστήμονας αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα της μητέρας ή τον τόπο όπου θα γεννηθεί το βρέφος, αφού -όπως είπε- έχει καθήκον να προστατεύσει την προσωπική ζωή τους. Επίσης, ο Αντινόρι αρνείται ότι αυτός ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματος αναπαραγωγής με κλωνοποίηση, τονίζοντας ότι αρκέστηκε σε «επιστημονική και πολιτισμική συνεισφορά». Οι άλλες δύο γυναίκες που κυοφορούν κλώνους διανύουν την 28η και 27η εβδομάδα της κύησής τους.

Ο δρ Αντινόρι, που δεν είναι πρωτάρης στον κόσμο της επικαιρότητας, βρέθηκε υπό τα φώτα των προβολέων των MME το 1994, όταν βοήθησε μία 62χρονη γυναίκα να τεκνοποιήσει. Από τον Μάρτιο του 2001, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους επανήλθε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες γυναίκες τις οποίες παρακολουθεί κυοφορούν κλώνους. Δεν δέχθηκε, όμως, να υποβάλει την εργασία του για διερεύνηση από ανεξάρτητους επιστήμονες. Ετσι ακόμα και ο προχθεσινός του ισχυρισμός ότι θα γεννηθεί ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος, δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά «λόγια του αέρα», εκτός αν ο δρ Αντινόρι παρουσιάσει το βρέφος και επιτρέψει στους ειδικούς να το εξετάσουν για να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι κλωνοποιημένο.

Επίσης, οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο ο δρ Αντινόρι είχε ανακοινώσει ότι η μία γυναίκα, που κυοφορούσε κλώνο, βρισκόταν στην όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Αν πράγματι συνέβαινε αυτό τότε η συγκεκριμένη γυναίκα έπρεπε ήδη να έιχε φέρει στον κόσμο τον κλώνο. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αντινόρι δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν την περίπτωση.

Ομως, πέρα από τον Ιταλό μαιευτήρα, που πιθανώς να αποζητεί μία θέση κάτω από τους προβολείς των MME, και άλλες ομάδες έχουν στο παρελθόν δηλώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν βρέφη-κλώνους. Μία από αυτές οι Clonaid που ανήκε σε θρησκευτική ομάδα με παράδοξες αντιλήψεις και καταγωγή από τους. ..εξωγήινους, την αίρεση των ραελιανών. Τον περασμένο Αύγουστο, η θυγατρική εταιρεία της Clonaid που εδρεύει στη Νότια Κορέα, η BioFusioTech είχε ανακοινώσει ότι μία γυναίκα κυοφορούσε κλωνοποιημένο έμβρυο. Ομως έκτοτε δεν υπήρξε καμιά περαιτέρω ενημέρωση για τη συγκεκριμένη εγκυμοσύνη.

Ο αντιπρόεδρος της Clonaid, Τόμας Κένζιγκ είχε τότε δηλώσει ότι η εταιρεία του επιθυμεί να δημοσιοποιήσει την έρευνά της. «Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία δεν έχει αποδεχθεί την κλωνοποίηση και φοβόμαστε ότι οι φανατικοί θα θελήσουν να κλείσουν την εταιρεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ραελιανοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι προϊόν γενετικής τροποποίησης που εφάρμοσαν μεγαλοφυείς εξωγήινοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT