Στη Χάγη το τέλος Μιλόσεβιτς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός στο κρεβάτι του κελιού του στις φυλακές της Χάγης βρέθηκε χθες το μέσημερι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρώην Σέρβος ηγέτης που κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δικαζόταν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του OHE. O Μιλόσεβιτς, 64 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του δικαστηρίου, «βρέθηκε νεκρός, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του.

Η αστυνομία

Αμέσως μόλις η κατάσταση έγινε αντιληπτή από τον φρουρό εκλήθησαν επί τόπου ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο γιατρός της μονάδας κράτησης των υποδίκων, ο οποίος και διαπίστωσε τον θάνατο του Γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου. H ολλανδική αστυνομία, καθώς και ιατροδικαστής εκλήθησαν αμέσως και έχουν ήδη αρχίσει τη διενεργεια έρευνας. Εγινε αυτοψία του χώρου και πρόκειται να ακολουθήσει η νεκροτομική εξέταση του αποβιώσαντος, όπως και πλήρεις τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κ. Φαούστο Ποκάρ, διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Η οικογένεια

H οικογένεια του μεταστάντος ειδοποιήθηκε». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιλόσεβιτς και στο παρελθόν υπέφερε από καρδιακό νόσημα και υπέρταση, καταστάσεις οι οποίες είχαν επανειλημμένως προκαλέσει τη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια για να ταξιδέψει για ιατρικούς λόγους στη Μόσχα και να νοσηλευθεί σε ειδικευμένη κλινική της ρωσικής πρωτεύουσας. Ομως, το αίτημά του απερριφθη από το δικαστήριο, που αμφέβαλε για την ειλικρίνεια της πρόεθσης του Μιλόσεβιτς να επιστρέψει για να δικαστεί. O Βρετανός δικηγόρος του κ. Στίβεν Κέι, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μιλόσεβιτς, τόνισε χθες μετά την είδηση του θανάτου ότι ο τέως ηγέτης δεν επρόκειτο να διαφύγει, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια φυλακή, πριν από περίπου μία εβδομαδα, αυτοκτόνησε ο βασικός μάρτυρας της δίκης, ο Σερβοκροάτης ηγέτης Μόλαν Μπάμπιτς, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Ούρσουλα Πλάσνικ, δήλωσε μετά την αναγγελία του θανάτου του Μιλόσεβιτς ότι η τραγική εξέλιξη «δεν μεταβάλλει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν, ένα παρελθόν του οποίου τμήμα υπήρξε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις για την περιοχή, που πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς για να φτάσουμε στον στόχο, δηλαδή τη συμφιλίωση και την ειρήνευση». O Γάλλος ομόλογός της, κ. Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, δήλωσε ότι ο θάνατος Μιλόσεβιτς απομάκρυνε από τη σκηνή τον πρωταγωνιστή των πολέμων στα Βαλκάνια που αιματοκύλησαν τα τέλη του 20ού αιώνα. «Πρέπει να σκεφτούμε τις χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας που συνέλαβε και οργάνωσε ο Μιλόσε-βιτς». Πιο λιτός στο σχόλιό του, ο κ. Βουκ Ντράσκοβιτς, υπουργός Εξωτερικών Σερβίας – Μαυροβουνίου, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι είναι κρίμα που ο Μιλόσεβιτς δεν αντιμετώπισε τη δικαιοσύνη στο Βελιγράδι, ενώ υψηλόβαθμη αξιωματουχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του αποβιώσαντος ηγέτη, η κ. Ιβίτσα Ντάβιτς, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μιλόσεβιτς «είναι μια τρομερή απώλεια για τη Σερβία και για το κόμμα μας. Στη Χάγη τον σκότωναν συστηματικά, μέχρι που σήμερα πέθανε».

Μια ζωή γεμάτη εντάσεις

Αύγουστος 1941. O Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γεννιέται στο Ποζάρεβατς της Σερβίας.

1959. Γίνεται μέλος της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών.

1964. Ξεκινάει τις σπουδές του στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Αργότερα παντρεύεται τη Μιργιάνα Μάρκοβιτς με την οποία αποκτά δύο παιδιά, ένα αγόρι, τον Μάρκο, και ένα κορίτσι, τη Μαρίγια.

1966. Ξεκινάει τη σταδιοδρομία του ως οικονομικός σύμβουλος του δημάρχου Βελιγραδίου. Στη συνέχεια καταλαμβάνει ανώτατες θέσεις στον οικονομικό και τραπεζικό τόμεα. Επί πολλά χρόνια παραμένει γενικός διευθυντής της «Τεκνογκάζ» και ακολούθως αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της «Μπεογράντσκα Μπάνκα», της μεγαλύτερης τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας.

1988-89. Εκλέγεται πρόεδρος του Προεδρείου της Ενωσης Κομμουνιστών Σερβίας.

1989. Εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας για ένα χρόνο.

1990. Δεύτερη εκλογή του στον προεδρικό θώκο.

1992. Κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

1997. Εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

1999. Παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του OHE με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας στο Κόσοβο.

2001. Συλλαμβάνεται στην οικία του στην πρωτεύουσα της Σερβίας κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

28 Ιουνίου 2001. Παραδίδεται από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

12 Φεβρουαρίου 2002. Ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία στη Χάγη. O Μιλόσεβιτς αρνείται να αναγνωρίσει τη δικαστική αρχή.

11 Μαρτίου 2006. Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στη Χάγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT