Συνωμοσιολογική «αλήθεια» για 11η Σεπτεμβρίου

Συνωμοσιολογική «αλήθεια» για 11η Σεπτεμβρίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι νωρίς να προβλέψει κανείς αν το καινούργιο βιβλίο του Αμερικανού φιλοσόφου και θεολόγου πανεπιστημιακού Ντέιβιντ Ρέι Γκρίφιν «Η Χριστιανική Πίστη και η Αλήθεια για την 11/9» θα εξελιχθεί σε μπεστ σέλερ, αν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ευπώλητων βιβλίων, αν θα διαβαστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους και το επιτελείο του, ή θα απαξιωθεί σχετικά γρήγορα μέσα από έξυπνα τεκμηριωμένα δημοσιεύματα σε έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες. Ανεξάρτητα όμως από την τύχη που του επιφυλάσσει το κοινό ή οι «πολιτικώς ορθοί» κύκλοι της Αμερικής, βραχυπρόθεσμα το βιβλίο θα επαναφέρει στην επικαιρότητα τα γνωστά συνωμοσιολογικά σενάρια που ακούστηκαν από την πρώτη στιγμή της μεγάλης ανατροπής που συνέβη στη Νέα Υόρκη εκείνο το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα σενάρια περί συνωμοσίας δεν είναι ξένα στους Αμερικανούς. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση σε παναμερικανικό επίπεδο στις αρχές του φετινού καλοκαιριού του πανεπιστημίου του Οχάιο, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε έλαβε μέρος στις επιθέσεις, είτε επέτρεψε να συμβούν, και ένα 16% δήλωσε ότι η κατάρρευση των Διδύμων επιταχύνθηκε από την έκρηξη εκρηκτικών που κάποιοι είχαν κρύψει στα κτίρια.

Οι δύο θεωρίες που κυκλοφορούν

Τα περί συνωμοσίας απασχολούν και το περιοδικό ΤΙΜΕ, ο αρθρογράφος του οποίου Λεβ Γκρόσμαν επισημαίνει ότι οι λαοί πολλές φορές χρειάζονται μεγάλες θεωρίες για να δικαιολογήσουν μεγάλα γεγονότα. Κατά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού κυκλοφορούν δύο θεωρίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η δύναμη των πάνω ορόφων που κατέρρεαν συνέτεινε στην αύξηση της πίεσης του αέρα στους χαμηλούς ορόφους σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανατιναχθούν, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι Πύργοι δεν κατέρρευσαν από την πρόσκρουση των δύο αεροσκαφών και τις φωτιές που ακολούθησαν. Κατέρρευσαν ύστερα από προγραμματισμένη και ελεγχόμενη καταστροφή. Η σκόνη που ο κόσμος έβλεπε στις οθόνες του ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης των εκρηκτικών που είχαν «φυτευτεί» στα κτίρια πριν από την επίθεση.

Τις προηγούμενες ημέρες αν όχι εβδομάδες, όσο πλησιάζαμε προς την πέμπτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακαλύπταμε όλο και περισσότερα δημοσιεύματα γύρω από το προσφιλές σε όλους θέμα, αυτό της πιθανής συνωμοσίας. Μεταξύ των εντύπων συμπεριλαμβάνεται το δεξιό περιοδικό Weekly Standard που αναφέρεται στο τελευταίο βιβλίο του θεολόγου Ντέιβιντ Ρέι Γκρίφιν, ο οποίος θέτει το εξής ερώτημα; Ηταν η κυβέρνηση Μπους αυτή που ανατίναξε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, έβαλε φωτιά στο Πεντάγωνο και κατέρριψε την Πτήση 93, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αμερικανική αυτοκρατορία; Η απάντηση είναι «Ναι».

«Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια παραπλανητική επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Μπους. Παραδείγματα τέτοιων παραπλανητικού περιεχομένου επιχειρήσεων είναι διάσπαρτα στην ιστορία», διατείνεται ο καθηγητής Γκρίφιν. «Η υπόθεση Μούκντεν, το 1931, είναι μία από αυτές, όταν οι Ιάπωνες ανατίναξαν το δικό τους σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαντζουρία και στη συνέχεια επέρριψαν τις ευθύνες στα κινεζικά στρατεύματα, επιδιώκοντας έτσι να δικαιολογήσουν την περαιτέρω διείσδυσή τους στην περιοχή. Μια άλλη περίπτωση είναι η φωτιά στο Ράιχσταγκ το 1933, την οποίαν έβαλαν οι ναζιστές και κατηγόρησαν τους κομμουνιστές, με στόχο να δικαιολογήσουν τη δικτατορία. Η επιχείρηση Χίμλερ επίσης, την οποίαν οι Γερμανοί εμφάνισαν ως δήθεν επίθεση των πολωνικών στρατευμάτων εναντίον γερμανικών συνοριακών σταθμών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την εισβολή των ναζιστών στην Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT