Τι πιστεύει ο αραβικός κόσμος για την «11η Σεπτεμβρίου»

Τι πιστεύει ο αραβικός κόσμος για την «11η Σεπτεμβρίου»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια μετά, παραμένει κοινά αποδεκτή άποψη, εδώ στο Κάιρο, ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα δεν ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αναμείχθηκαν στον σχεδιασμό τους, εάν όχι και στην εκτέλεσή τους. Δεν πρόκειται για επιστημονικό πόρισμα, είναι κάτι το οποίο συζητείται από συνήθεια στα πηγαδάκια της ευρύτερης περιοχής, σ’ ένα εμπορικό κέντρο στο Ντουμπάι ή σ’ ένα πάρκο του Αλγερίου, σ’ ένα καφενείο του Ριάντ ή σε κάθε γωνιά του Καΐρου. «Δεν πιστεύω όσα λένε οι κυβερνήσεις και οι εφημερίδες σας», δηλώνει ο Αχμέντ Ισάμπ, 26 ετών, Σύρος μηχανικός, ο οποίος ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ το οργάνωσαν ώστε να έχουν μια δικαιολογία για να εισβάλουν στο Ιράκ για το πετρέλαιο».

Δεν πείθουν

Είναι εύκολο για τους Αμερικανούς να απορρίψουν αυτόν τον συλλογισμό ως παράξενο. Αλλά οι ηγέτες της Δύσης, ειδικά στην Ουάσιγκτον, πρέπει να κατανοήσουν το εξής: ότι αυτή η έμμονη ιδέα αντιπροσωπεύει την πρώτη αποτυχία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας – την αδυναμία τους να πείσουν τον κόσμο εδώ ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν, πράγματι, έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι μια σταυροφορία κατά των μουσουλμάνων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο αραβικός κόσμος πιστεύει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μέρος συνωμοσίας κατά των μουσουλμάνων. Απλοί Αραβες επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι δυνατόν μια ομάδα Αράβων, σαν κι αυτούς, να διεξήγαγε μια επιτυχή επιχείρηση εναντίον μιας υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ. Λένε επίσης ότι η αμερικανική πολιτική μετά τις επιθέσεις, ειδικά στο Ιράκ, απέδειξε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αναμείχθηκαν πράγματι. «Μπορεί οι άνθρωποι οι οποίοι εκτέλεσαν τις επιθέσεις να ήταν Αραβες. Αλλά οι εγκέφαλοι; Σε καμία περίπτωση», λέει ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ, 36 ετών, έμπορος στο Κάιρο. «Πώς έγινε και το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου οι Εβραίοι δεν πήγαν να δουλέψουν» (στους δίδυμους πύργους); «Ολοι το ξέρουν αυτό, το είδα στην τηλεόραση», δήλωσε ο Αχμέντ Σαϊέντ 25 χρόνων. Οι Αμερικανοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την περιοχή, λένε οι ειδικοί, αρκεί να ακούσουν τι λέει ο κόσμος και να καταλάβουν το γιατί. Η κυρίαρχη άποψη εδώ είναι ότι ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ δεν ήταν δίκαιος παίκτης στην αραβο-ισραηλινή διαμάχη και ότι ύστερα εκμεταλλεύτηκαν τις επιθέσεις για να υπονομεύσουν τον αραβικό κόσμο.

Ευάλωτες οι ΗΠΑ σε νέες επιθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ παραμένουν «επικίνδυνα ευάλωτες» σε χημικές, βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις, επτά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συμπεραίνει έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής, ενώ σύμφωνα με άλλη έκθεση Δημοκρατικών γερουσιαστών η κυβέρνηση Μπους έχασε αλλεπάλληλες ευκαιρίες να βελτιώσει την ασφάλεια του έθνους. Οι τελευταίες ρωγμές στις αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώνουν την κατάσταση, δηλώνει ο Λι Χάμιλτον, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών και νυν πρόεδρος της ανεξάρτητης ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα. «Η απειλή μιας νέας, μεγάλης τρομοκρατικής επιθεσης παραμένει πολύ πραγματική», επισημαίνεται στην έκθεση. Σκληρότερη είναι η κριτική της δεύτερης επιτροπής, που θεωρεί ότι οι Αμερικανοί «ήταν πολύ τυχεροί» που δεν δέχτηκαν άλλη επίθεση μετά το 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT