Ενας Γκάντι κατά «πολιτικών τζακιών»

Ενας Γκάντι κατά «πολιτικών τζακιών»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ραχούλ Γκάντι, απόγονος της κυρίαρχης δυναστείας στην Ινδία, επιχειρεί την ύστατη στιγμή να διασώσει την πολιτική του σταδιοδρομία με μια σειρά από συνεντεύξεις. Σε αυτές αφενός απορρίπτει τη νομιμοποίηση των επιδρομών κατά των Σιχ από τον πατέρα του και αφετέρου τάσσεται κατά της πρακτικής των μεγάλων οικογενειών στο Κοινοβούλιο και θεωρεί ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του θεωρούνται μια προσπάθεια του 38χρονου να εμφυσήσει δυναμισμό στο κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της ήττας στις κρίσιμες τοπικές εκλογές. Στις αναμετρήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, συμμετέχουν 92 εκατομμύρια ψηφοφόροι για την ανάδειξη των νέων τοπικών κυβερνήσεων.

Το κυβερνών κόμμα

Το Κόμμα του Κογκρέσου έχει ηττηθεί σε οκτώ συναπτές αναμετρήσεις τον τελευταίο καιρό. Μια ακόμη ήττα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης της μητέρας του Ραχούλ, Σόνια Γκάντι, η οποία πέτυχε μια αναπάντεχη νίκη στις γενικές εκλογές του 2004. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποκηρύσσουν την προσπάθειά του να ξαναγράψει το παρελθόν, αποκαλώντας τον απλά «ένα παιδί».

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τις δηλώσεις του κρύβονται μία σειρά από «ψυχρούς πολιτικούς υπολογισμούς». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της Ινδίας, τα 40 η χώρα κυβερνιόταν από κάποιο μέλος της οικογένειας Γκάντι.

Η πιο εντυπωσιακή πολιτική πράξη του Γκάντι ήταν η προσπάθειά του να επουλώσει το σχίσμα με την κοινότητα των Σιχ και τα αιματηρά γεγονότα, που σχετίζονται με τη δολοφονία της γιαγιάς τους, Ιντίρα Γκάντι. Η τελευταία είχε διατάξει ένοπλη επίθεση κατά ιερού τεμένους των Σιχ, του Χρυσού Ναού, όπου είχαν καταφύγει «τρομοκράτες». Η Ιντιρα Γκάντι δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τους Σιχ σωματοφύλακές της, προκαλώντας διώξεις κατά των Σιχ, που στοίχισαν χιλιάδες ζωές. Οι διώξεις αυτές ήταν απολύτως εσφαλμένες» δήλωσε ο Ραχούλ Γκάντι, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν τα σχόλιά του, επισημαίνοντας ότι η σχετική δήλωση από κάποιο μέλος της οικογένειας Γκάντι καθυστέρησε σημαντικά. «Χαιρετίζουμε τα σχόλιά του, αλλά οι Σιχ θέλουν πράξεις μετά τα λόγια. Αυτό που είδαμε ήταν μια συνωμοσία από την πλειοψηφία, που συστηματικά έβαζε στο στόχαστρο τη μειοψηφία στην Ινδία. Απαιτείται δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχιντέρ Μπάινς, εξέχων δικηγόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πουνζάμπ. Παράλληλα αποδοκίμασε τις δηλώσεις ανώτατου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, που διαμαρτυρήθηκε επειδή το παιδί του δεν διαθέτει κοινοβουλευτική έδρα. Ο ίδιος ο Γκάντι είχε πει ενώπιον ομάδας νεαρών κοριτσιών ότι επιθυμεί να τερματίσει τις πολιτικές δυναστείες, ειδικά στο εσωτερικό του Κόμματος του Κογκρέσου.

Ο προπάππος του Ραχούλ, ο Νεχρού, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας και η γιαγιά του, Ιντιρα, αλλά και ο πατέρας του, Ρατζίβ, κυβέρνησαν επίσης τη χώρα. «Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν προερχόμουν από πολιτική οικογένεια. Αν δεν έχει κανείς τα χρήματα, την οικογένεια ή τους φίλους, δεν μπορεί να μπει στην πολιτική» ανέφερε ο 38χρονος γόνος της οικογένειας Γκάντι.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ και με προϋπηρεσία σε εταιρείες Ιντερνέτ, ο Γκάντι μοιάζει πάντως να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις επιχειρήσεις παρά για την πολιτική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT