ΣΑΚΑΡΑ, Αίγυπτος. Υπό το φως φακών και φωτογραφικών φλας, Αιγύπτιοι εργάτες άνοιξαν την Τετάρτη το καπάκι ασύλητης σαρκοφάγου, ηλικίας 2.600 ετών, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τέλεια διατηρημένη μούμια, στη νεκρόπολη της Σακάρα.
Η μούμια, τυλιγμένη σε λεκιασμένο καμβά, ήταν σε νεκρικό θάλαμο, σε βάθος 11 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, στην αρχαία νεκρόπολη της Σακάρα, είχε βρεθεί πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. Ο «τσάρος» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, δρ Ζάχι Χαουάς, ονόμασε την υπόγεια νεκρική αίθουσα «αποθήκη για μούμιες», καθώς φιλοξενούσε οκτώ σαρκοφάγους, κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο και ξύλο, καθώς και πάνω από 24 μούμιες.
Ο δρ Χαουάς υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους στο σημείο της ανασκαφής, λέγοντας: «Τέτοιες στιγμές, όταν αντικρίζουμε για πρώτη φορά θησαυρούς θαμμένους για χιλιετίες, με κάνουν να αντιληφθώ το μεγαλείο της Αρχαιολογίας».
Από την 26η Δυναστεία
Τα ευρήματα του νεκρικού θαλάμου χρονολογούνται από το 640 π.Χ., εποχή της 26ης Δυναστείας, το τελευταίο ανεξάρτητο αιγυπτιακό βασίλειο πριν από τα αλλεπάλληλα κύματα ξένων εισβολέων, που κατέλυσαν την αυτοκρατορία των Φαραώ. Ο δρ Χαουάς τόνισε ότι η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποκαλύπτει ότι η περιοχή της Σακάρα, 20 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, δεν έχει ανασκαφεί ακόμη στην ολοκληρία της. Η Σακάρα υπήρξε η νεκρόπολη των βασιλέων της αρχαίας Μέμφιδας, πρωτεύουσας του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου.
Μέσα στον ταφικό θάλαμο, που παρουσίασε ο δρ Χαουάς, βρέθηκαν 22 μούμιες, καλυμμένες από άμμο, σε τέσσερις κόγχες, σκαμμένες στα πλευρικά τοιχία του θαλάμου. Οι περισσότερες είχαν αποσυντεθεί ολοσχερώς, ενώ μόνο τα κρανία και τμήματα των σκελετών τους παραμένουν ορατά, καθώς και κομμάτια από σάβανο.
Μούμια σκύλου, πιθανότατα κατοικίδιου, βρέθηκε δίπλα σε μούμιες παιδιών. Η διάταξη των σαρκοφάγων κάνει τους αρχαιολόγους να υποθέτουν ότι ο ταφικός θάλαμος ανήκε σε εύπορη, πολυμελή οικογένεια, με τα πλουσιότερα και σημαντικότερα μέλη της να βρίσκονται θαμμένα στις σαρκοφάγους.
Και ένας σκύλος
«Μόνο πλούσιοι Αιγύπτιοι είχαν τη δυνατότητα να ταφούν σε σαρκοφάγους κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο των Θηβών. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου ίσως ζήτησε τη μουμιοποίηση του πιστού του συντρόφου, ώστε να τον συνοδεύσει στη μεταθάνατον ζωή», είπε ο δρ Χαουάς, που ανέφερε ότι η σαρκοφάγος από ασβεστόλιθο πρέπει να ανήκε σε ευγενή, αν και η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
Οι Θήβες είναι αρχαία πόλη της Ανω Αιγύπτου, στη δυτική όχθη του Νείλου, εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Ο νεκρικός θάλαμος βρέθηκε δίπλα σε ακόμη παλαιότερο νεκροταφείο, που έχει χρονολογηθεί από την 6η Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, 4.300 χρόνια πριν από τις ημέρες μας. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία που θέλει τη νεκρόπολη της Σακάρα να χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο από την εποχή του Παλαιού Βασιλείου, μέχρι και τις ύστερες δυναστείες, σχεδόν 2.000 χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τον δρ Χαουάς, μόλις το 30% των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου έχουν έλθει στο φως, με το υπόλοιπο 70% να παραμένει θαμμένο στην άμμο.