Η «φωτογένεια» του Χρουστσόφ ξαναζωντανεύει

Η «φωτογένεια» του Χρουστσόφ ξαναζωντανεύει

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Φωτογραφική έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα. Η έκθεση φιλοξενεί φωτογραφίες από τα νεανικά χρόνια του Χρουστσόφ στο πλευρό του Στάλιν, την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά και τα χρόνια που πέρασε σε κατ’ οίκον περιορισμό, προς το τέλος της ζωής του. Γνωστός για τους απότομους τρόπους του και τις συχνά αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του, ο Χρουστσόφ έμεινε στην ιστορία και ως ένας από τους πλέον φωτογενείς πολιτικούς της Σοβιετικής Ενωσης, όπως σημείωσαν βετεράνοι φωτογράφοι του στα εγκαίνια της έκθεσης. Από την πλευρά τους, τα εγγόνια του Χρουστσόφ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς θεωρούν ότι η πολιτική παρακαταθήκη του παππού τους δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει.

Τι είπε ο εγγονός του

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εγγονός του Αλεξέι υπενθύμισε ότι ο Χρουστσόφ αποκήρυξε τα εγκλήματα του σταλινισμού και εγκαινίασε μια θνησιγενή περίοδο ανοίγματος της σοβιετικής κοινωνίας, στη διάρκεια της οποίας ευδοκίμησαν, μετά από πολλά χρόνια καταπίεσης, η ζωγραφική, η ποίηση και η μουσική. Την ίδια στιγμή, η Σοβιετική Ενωση κατάφερε υπό την ηγεσία του Χρουστσόφ να στείλει τον κοσμοναύτη της Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στους πολίτες και τους αναπτέρωσε τις ελπίδες πως θα πλησιάσουν την ανάπτυξη της Δύσης. Εξάλλου, ο Χρουστσόφ είχε θέσει ως στόχο την εξίσωση του βιοτικού επιπέδου της Ρωσίας με το αντίστοιχο των καπιταλιστικών κρατών και την εμπέδωση του «πραγματικού κομμουνισμού», μέχρι το 1980. Ωστόσο, το 1964 ανετράπη από τους αντιπάλους του στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό έως και το θάνατό του, το 1971. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανατροπή του οφείλεται εν μέρει στις εσωτερικές έριδες του κόμματος αλλά και σε ατυχείς αποφάσεις του Χρουστσόφ, ο οποίος διέταξε την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα, φέρνοντας έτσι την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Εξίσου γνωστές ήταν και οι εμμονές του, όπως η ιδέα να φυτέψει καλαμπόκι στο μεγαλύτερο μέρος της σοβιετικής επικράτειας.

Η εγγονή του Γιούλια, όμως, θεωρεί ότι η φιλολογία περί εμμονών του παππού της εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας συκοφάντησής του, που εγκαινίασε ο διάδοχός του, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία της Σοβιετικής Ενωσης. Εξάλλου, προσθέτει, ο Χρουστσόφ είχε μεταμελήσει ειλικρινά για όλα τα λάθη του και «όσοι τον παρουσιάζουν ως γραφικό, τον αδικούν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT