Φωτιά μέσα σε καταυλισμό Ρομά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τέσσερις ανήλικοι Ρομά, ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν η κατασκευασμένη από πλαστικά καλύβα στην οποία κοιμούνταν έπιασε φωτιά. Η πυρκαγιά αποτέφρωσε σε ελάχιστο χρόνο το πρόχειρο κατάλυμα χωρίς να μπορέσει κανείς να βοηθήσει τα παιδιά. Το τραγικό περιστατικό προκάλεσε κατακραυγή εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης και του δημάρχου της Ρώμης, οι οποίοι έως το τραγικό περιστατικό δεν είχαν φροντίσει να βρουν ασφαλή καταλύματα για τους είκοσι Ρομά του αυτοσχέδιου καταυλισμού.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, τα τρία αγόρια και το ένα κορίτσι που πέθαναν είχαν μείνει μόνα μέσα στην καλύβα επειδή οι γονείς τους είχαν πάει να αγοράσουν τρόφιμα και η θεία τους είχε απομακρυνθεί για να φέρει νερό. Μέχρι αργά το απόγευμα παρέμενε άγνωστο το αίτιο της πυρκαγιάς, που κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από σπίθες που πετάχτηκαν από τον ξυλόφουρνο της οικογένειας.

«Είναι αισχύνη για τη Ρώμη και τη χώρα» κατήγγειλε η καθολική κοινότητα Σαν Ετζίντιο που παρέχει βοήθεια στους Ρομά, προσθέτοντας ότι η οικογένεια είχε εκδιωχθεί βιαίως τριάντα φορες την τελευταία δεκαετία. Ο καταυλισμός διαλύθηκε ήδη χθες και οι Ρομά οδηγήθηκαν σε δημοτικό καταφύγιο.

Και ο επικεφαλής της Unicef στην Ιταλία Βιντσέντζο Σπανταφόρα κάλεσε την Ιταλία να βρει λύση στο πρόβλημα. «Πρέπει να κάνουμε όλοι ό, τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί το περιστατικό. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ό, τι συνέβη» τόνισε, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τον δεξιό λαϊκιστή δήμαρχο της Αιώνιας Πόλης, Τζάνι Αλεμάνο, για «απόλυτη αποτυχία». Μετά το τραγικό περιστατικό ο δήμαρχος της Ρώμης κατήγγειλε τη γραφειοκρατία της Ιταλίας που δεν επέτρεψε τη γρήγορη μετεγκατάσταση των κατοίκων του καταυλισμού σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές. Στην πλειοψηφία τους οι Ρομά φτάνουν στην Ιταλία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μάλιστα οι συγγενείς των τεσσάρων παιδιών ζητήσαν από τις αρχές οι σοροί τους να επιστρέψουν και να ταφούν στη Ρουμανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT