Η 11η Σεπτεμβρίου λεπτό προς λεπτό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου μέσα από τις φωνές της 11ης Σεπτεμβρίου: κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορήσει κανείς ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένη μορφή στη δημοσιότητα και ρίχνει φως σε πολλές, ζωτικές πλευρές της τραγωδίας που συγκλόνισε τον κόσμο.

Πρόκειται για το πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο των συνδιαλέξεων μεταξύ στελεχών της στρατιωτικής και πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να συντονιστούν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να αναχαιτίσουν τους αεροπειρατές. Το εν λόγω αρχείο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής του κρατικού Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϊ και ουσιώδη στοιχεία του δημοσιεύθηκαν στους New York Τimes.

Στα 114 ηχητικά ντοκουμέντα του αρχείου ακούγονται οι φωνές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, επιβατών των τεσσάρων μοιραίων αεροσκαφών, αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, πιλότων μαχητικών αεροσκαφών και δύο εκ των αεροπειρατών, κατά τις δύο δραματικές ώρες που ακολούθησαν την πρόσκρουση του πρώτου αεροσκάφους στον ένα εκ των δύο Δίδυμων Πύργων του Μανχάταν.

Τα ντοκουμέντα διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν αμέσως μετά το πρώτο τρομοκρατικό πλήγμα, με εντολή του προέδρου Τζορτζ Μπους να καταρριφθούν τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη. Οπως είχε ανακαλύψει και η ειδική εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η στρατιωτική διοίκηση ειδοποιήθηκε μόνο για το δεύτερο αεροπλάνο που έπληξε τους Δίδυμους Πύργους (μόλις εννέα λεπτά πριν από την πρόσκρουση), ενώ για τα άλλα τρία συνειδητοποίησε ότι είχαν πέσει σε χέρια αεροπειρατών μόνο μετά την πρόσκρουσή τους.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης οποιουδήποτε συντονισμού μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αρχών είναι το τηλεφώνημα αξιωματικού της στρατιωτικής αεροπορίας στην κεντρική διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας, στην Ουάσιγκτον, στις 9.34 το πρωί. Ο εν λόγω αξιωματικός ζήτησε να πληροφορηθεί για την κατάσταση και άκουσε, προς κατάπληξή του, ότι το αεροπλάνο της πτήσης 77 της American Airlines είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ προ 30 λεπτών. Ουδείς είχε μπει στον κόπο να ενημερώσει τις στρατιωτικές αρχές. Τρία λεπτά αργότερα, το εξαφανισμένο αεροπλάνο προσέκρουε στο Πεντάγωνο.

Το βαρυσήμαντο ντοκουμέντο, το οποίο εκπονήθηκε από φοιτητές της Νομικής υπό την εποπτεία του απόστρατου συνταγματάρχη Μάιλς Κάρα και του κοσμήτορα της Σχολής Τζον Φάρμερ, αφήνει στο σκοτάδι δύο σημαντικές πλευρές της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς τα σχετικά στοιχεία παραμένουν απόρρητα. Η πρώτη από αυτές αφορά τα 30 λεπτά των επικοινωνιών του πιλοτηρίου πριν από την πρόσκρουση του αεροσκάφους της πτήσης 93 της United Airlines, το οποίο πετούσε πάνω από την Πενσιλβάνια με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον. Η δεύτερη αφορά την ανωτάτου επιπέδου μυστική σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 9.28 το πρωί, με τη συμμετοχή του Τσένι, του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τους New York Times, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων στην περίπτωση που οι τρομοκράτες θα κατάφερναν να εξοντώσουν κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες ή να πλήξουν κεντρικά κτίρια της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT