Συνελήφθη ο Μουτασίμ Καντάφι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΤΗ. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη του Μουτασίμ Καντάφι, γιου του Μουαμάρ Καντάφι και συμβούλου εθνικής ασφαλείας του καθεστώτος. Ο Μουτασίμ συνελήφθη καθώς έφευγε από τη Σύρτη, η οποία εξακολουθεί να πολιορκείται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

«Συνελήφθη σήμερα στη Σύρτη», είπε ο συνταγματάρχης Αμπντουλάχ Νακέρ. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι ο Μουτασίμ Καντάφι δεν είχε τραυματισθεί αλλά ήταν εξαντλημένος.

Εδώ και εβδομάδες, οι οπαδοί του Καντάφι αμύνονται σε ένα όλο και μικρότερο κομμάτι της Σύρτης, που ήταν η πατρίδα του Καντάφι και η πόλη-στολίδι του καθεστώτος του. «Εχουμε τον έλεγχο όλης της πόλης εκτός από τη γειτονιά υπ’ αριθμόν δύο, όπου οι δυνάμεις του Καντάφι είναι περικυκλωμένες», ανακοίνωσε ο διοικητής των δυνάμεων της Σύρτης, Χαλέντ Αλτεΐρ. Στην περιοχή αυτή, στα κτίρια εξακολουθούν να κυματίζουν οι πράσινες σημαίες της Λιβύης του Καντάφι, αντί για τις μαύρες, πράσινες και κόκκινες του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου.

Οι καταστροφές στην πόλη είναι εκτεταμένες, με μεγάλο αριθμό κτιρίων να φέρουν σημάδια από βομβαρδισμούς. Ο αντάρτης Λουφτί αλ Αμίν είχε επισκεφθεί πολλές φορές τη Σύρτη στο παρελθόν, αλλά τώρα δυσκολεύθηκε να αναγνωρίσει την πόλη. «Τα πάντα έχουν καταστραφεί», είπε. «Αλλά αυτοί φταίνε. Αν είχαν παραδοθεί, δεν θα το είχαμε κάνει αυτό».

Βρετανικά αεροπλάνα εξακολουθούν να υποστηρίζουν από αέρος τις δυνάμεις του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου και χθες ανακοινώθηκε ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν δύο ημιφορτηγά των δυνάμεων του Καντάφι.

Κάποιοι από τους 100.000 κατοίκους της Σύρτης έχουν παραμείνει στην πόλη παρά τις μάχες. Στα τμήματα της πόλης που καταλαμβάνουν, οι αντάρτες συλλαμβάνουν πολλούς άνδρες, θεωρώντας ότι είναι μαχητές του Καντάφι. Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης κρατά 2.500 άτομα μόνο στην Τρίπολη και ότι πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και δεν έχουν πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Νέα Λιβύη «να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από την παλαιά», ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες.

Δύο μήνες αφότου το καθεστώς Καντάφι έχασε τον έλεγχο της Τρίπολης, τα υπολείμματα των μαχητών του Καντάφι ελέγχουν μικρό τμήμα της Σύρτης και του Μπάνι Ουαλίντ. Ο ίδιος ο Καντάφι αγνοείται και οι αντάρτες υποθέτουν ότι έχει βρει καταφύγιο στην αχανή έρημο της νότιας Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν χθες εκ νέου οι εξαγωγές λιβυκού φυσικού αερίου προς την Ιταλία, οι οποίες διεκόπησαν κατ’ εντολήν του Καντάφι με το ξέσπασμα της εξέγερσης, στις 22 Φεβρουαρίου. Μέσω του αγωγού Γκρινστρίμ η Ιταλία καλύπτει το 11% των ενεργειακών αναγκών της και η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ είναι ο μεγαλύτερος ξένος «παίκτης» στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης. Οι ποσότητες αερίου που θα εξαχθούν σε πρώτη φάση θα είναι μικρές, αλλά η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η ροή θα έχει επανέλθει στα φυσιολογικά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η άντληση πετρελαίου από την ΕΝΙ στη Λιβύη άρχισε στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά οι εκτεταμένες ζημιές και η έλλειψη ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται 18 μήνες έως ότου αποκατασταθεί η παραγωγή των 280.000 βαρελιών ημερησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT