Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έπεσε

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε μια δραματική συνεδρίαση του ιταλικού Κοινοβουλίου, η ιταλική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 316 ψήφους -έναντι 301 κατά- επί συνόλου 630. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης με απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο Καβαλιέρε, παρότι εμφανίζεται πολιτικά επτάψυχος, είναι σε θέση να κυβερνήσει την Ιταλία σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια, αλλά και για το μέλλον της Ευρωζώνης. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μείζονες διαφωνίες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού κυρίως ως προς την οικονομική πολιτική και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας, σε μια περίοδο που η οικονομία της Ιταλίας απειλεί να εξελιχθεί σε βόμβα για την Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε κρίσιμες στιγμές, η ιταλική Κεντροδεξιά σχεδόν πάντα συσπειρώνεται. Σε αντίθεση με την ιταλική Κεντροαριστερά που συσπειρώθηκε μεν, για να καταψηφίσει τον Μπερλουσκόνι στη χθεσινή ψηφοφορία, η οποία όμως παραμένει, κατά τα λοιπά, κατακερματισμένη, χωρίς να παρουσιάζει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται για πόσο διάστημα ακόμη, μια τόσο εξασθενημένη κυβέρνηση όπως αυτή του Μπερλουσκόνι, θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Η ιταλική συντηρητική εφημερίδα Corriere della Sera σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έλαβε μεν ψήφο εμπιστοσύνης όμως διερωτάται υπό τις δεδομένες συνθήκες πόση αληθινή ισχύ διαθέτει ακόμη για να κυβερνήσει.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανιζόταν αμετανόητα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σημασία αν η κυβέρνησή του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 316 ψήφους επί συνόλου 630. «Το σημαντικό είναι να νικήσουμε την Αριστερά, που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία», τόνισε.

Καταπέλτης ωστόσο για τον Καβαλιέρε ήταν και το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, με τίτλο «Σίλβιο, ώρα να φεύγεις». Η εφημερίδα απηύθυνε έκκληση προς τους Ιταλούς βουλευτές να καταψηφίσουν τον Μπερλουσκόνι, τον οποίο χαρακτηρίζει πλουτοκράτη, και να δώσουν τέλος σε αυτή τη φάρσα. Η εφημερίδα καταλήγει ότι «η Ιταλία πρέπει να σώσει τον εαυτό της για να σώσει την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του -την 56η ψήφο εμπιστοσύνης στην τρέχουσα θητεία του που άρχισε το 2008- μετά την ήττα της κυβέρνησης σε ψηφοφορία για τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2010, την περασμένη Τρίτη. Η ιταλική κυβέρνηση ηττήθηκε σε μια ψηφοφορία ρουτίνας, γεγονός επιπλέον πρωτοφανές καθώς αφορούσε χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί και όχι κονδύλια που πρόκειται να δαπανηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT