«Το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε στη Γαλλία, από τη Γαλλία, εναντίον της Γαλλίας, αφού προδόθηκαν οι αξίες της. Τις ίδιες αυτές αξίες ενσάρκωσαν με τιμή η Αντίσταση και η ελεύθερη Γαλλία». Με την αποστροφή αυτή ο Φρανσουά Ολάντ θύμισε μια από τις μελανότερες σελίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την «Επιχείρηση Βελ ντ’ Ιβ», δηλαδή τη σύλληψη 13.152 Εβραίων στο Παρίσι και τα περίχωρά του στις 16 και 17 Ιουλίου του 1942. Από τότε πέρασαν 70 χρόνια, και με την ευκαιρία της σκοτεινής επετείου, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να παραδεχθεί τη «σκληρή και απάνθρωπη αλήθεια», ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του Ζακ Σιράκ, που το 1995, νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, είχε για πρώτη φορά επισήμως και δημοσίως αναγνωρίσει την ευθύνη των γαλλικών Αρχών στη σύλληψη των χιλιάδων Εβραίων.
Μπροστά στην αναμνηστική πλάκα, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Velodrome d’ Hiver, Vel d’ Hiv), όπου στοιβάχτηκαν οι άτυχοι Εβραίοι μετά τις επιδρομές της γαλλικής αστυνομίας για να μεταφερθούν στη συνέχεια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο κ. Ολάντ επαίνεσε το θάρρος του Ζακ Σιράκ, που πρώτος παραδέχθηκε την πικρή αλήθεια, την οποία καμία μεταπολεμική κυβέρνηση μέχρι το 1995 δεν είχε δεχθεί να αναγνωρίσει, με το επιχείρημα ότι το έγκλημα διέπραξε η κυβέρνηση του Βισί και όχι η Γαλλική Δημοκρατία.
«Οι μαύρες αυτές ώρες θα κηλιδώνουν την ιστορία μας για πάντα. Ναι, η εγκληματική μανία του κατακτητή υποβοηθήθηκε από το γαλλικό κράτος. Γάλλοι, υπό τις διαταγές των ηγετών τους, υπάκουσαν στους ναζί. Η Γαλλία, το λίκνο του Διαφωτισμού και της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Πολιτών, χώρα φιλόξενη του ασύλου, διέπραξε εκείνη την ημέρα το ανεπανόρθωτο. Παραβαίνοντας τον λόγο της, παρέδωσε αυτούς που προστάτευε στους εκτελεστές τους», είχε πει ο κ. Σιράκ.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε στο στρατηγείο της Γκεστάπο και στο γραφείο του λοχαγού των Ες Ες και διοικητή της γερμανικής αστυνομίας στη Γαλλία Τέοντορ Ντάνεκερ, μαζί με τους επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας και τους Γάλλους υπεύθυνους για τις «εβραϊκές υποθέσεις». Εγκέφαλος της επιχείρησης ήταν ο περιβόητος Αντολφ Αϊχμαν, από τους βασικούς οργανωτές του Ολοκαυτώματος, που μεταπολεμικά εντοπίσθηκε από τον διώκτη των ναζί Σίμον Βίζενταλ στην Αργεντινή, όπου συνελήφθη το 1960 από τη Μοσάντ, για να καταδικαστεί σε θάνατο το 1962 στο Ισραήλ.
«Σήμερα η Δημοκρατία μας δεν απειλείται, αυτήν εμπιστευόμαστε για να καταπολεμήσουμε τον νέο αντισημιτισμό που ρίχνει τη σκιά του στον φόρο τιμής που αποτίουμε στα θύματα του Βελ ντ’ Ιβ», είπε χθες ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στα αυξανόμενα κρούσματα αντισημιτικής βίας στη Γαλλία.