Κλωνοποίηση ποντικιού από μια σταγόνα αίμα

Κλωνοποίηση ποντικιού από μια σταγόνα αίμα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Μία σταγόνα αίμα ήταν αρκετή προκειμένου να προχωρήσουν Ιάπωνες επιστήμονες σε επιτυχημένη κλωνοποίηση ποντικού, όπως αναφέρει η επιθεώρηση Biology of Reproduction. Το κλωνοποιημένο θηλυκό ποντίκι έζησε φυσιολογική ζωή και ήταν σε θέση να γεννήσει μικρά.

Οπως αναφέρει το BBC, οι κλωνοποιήσεις ποντικών γίνονταν ώς τώρα με βάση κύτταρα λευκών αιμοσφαιρίων από τους λεμφαδένες, τον μυελό των οστών και το συκώτι. Η ιαπωνική ομάδα επεχείρησε να διαπιστώσει αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κλωνοποίηση και τα κύτταρα του αίματος.

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να βρουν εύκολα διαθέσιμη ομάδα κυττάρων ώστε να κλωνοποιούν σπάνιες ράτσες ποντικιών εργαστηρίου που είναι χρήσιμες για συγκεκριμένα πειράματα, χωρίς την ανάγκη περίπλοκων επεμβάσεων.

Η ομάδα του Ατσούο Ογκούρα του κέντρου Βιοερευνών Ρικέν στην Τσουκούμπα απομόνωσε τα λευκά αιμοσφαίρια και κλωνοποίησε τον πυρήνα τους.

Η διαδικασία, γνωστή ως μεταφορά πυρήνα σωματικού κυττάρου, είναι η ίδια που είχε χρησιμοποιηθεί στο πείραμα-σταθμό που οδήγησε στη γέννηση του κλωνοποιημένου προβάτου Ντόλι στο Εδιμβούργο.

Ο πυρήνας μη γονιμοποιημένου ωαρίου, που περιέχει το γενετικό υλικό, αφαιρείται και αντικαθίσταται από τον πυρήνα ενήλικου κυττάρου που μπορεί να προέρχεται από το αίμα, το δέρμα κ.λπ. Το ωάριο, που τώρα έχει πανομοιότυπο γενετικό υλικό με τον δωρητή, εμφυτεύεται στη μήτρα και διαιρείται κανονικά, οδηγώντας στη γέννηση ατόμου με DNA ακριβώς ίδιο με του δωρητή. Η διαδικασία αφορά σωματικά κύτταρα (πρωτίστως λευκά αιμοσφαίρια), σε αντιδιαστολή με τα αναπαραγωγικά κύτταρα.

Η διαδικασία της κλωνοποίησης μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση απειράριθμων αντιτύπων του ίδιου οργανισμού. Ερευνητικό ινστιτούτο που σχετίζεται με το ινστιτούτο της Τσουκούμπα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει παραγάγει σχεδόν 600 κλώνους ενός και μόνο ποντικιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η έρευνα σκοπεύει στην αναπαραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ζώων υψηλής ποιότητας για σκοπούς κτηνοτροφικούς ή διατήρησης των ειδών».

Ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ Μπατζ, του ινστιτούτου ιατρικής έρευνας του Λονδίνου, χαρακτήρισε την κλωνοποίηση λευκών αιμοσφαιρίων από το αίμα «ένα χρήσιμο μικρό βήμα προόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT