Προς συντριπτικό «ναι» των Αιγυπτίων στο νέο Σύνταγμα

Προς συντριπτικό «ναι» των Αιγυπτίων στο νέο Σύνταγμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντριπτική προβλέπεται να είναι η πλειοψηφία των Αιγυπτίων πολιτών που εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τη 14η και τη 15η Ιανουαρίου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών σε ιδιωτικό τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. «Η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι στιγμής πιθανώς έχει ξεπεράσει το 55%, ενώ το ποσοστό των Αιγυπτίων που εγκρίνουν το Σύνταγμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 95%», είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Οτμάν, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του υπουργείου.

Ο Οτμάν επικαλέστηκε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διήμερης ψηφοφορίας, που έληξε χθες στις εννέα το βράδυ τοπική ώρα. Η κυβέρνηση επίσης δήλωσε ότι στόχευε για συμμετοχή μεγαλύτερη του 33% από τα 53 εκατομμύρια των καταλογογραφημένων ψηφοφόρων, που ενέκριναν το Σύνταγμα της κυβέρνησης του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με ποσοστό 64%. «Ενα αποτέλεσμα μεγαλύτερο από αυτό του 2012 θα αποδείξει ότι ο Μόρσι και η Αδελφότητα έχουν εκτοπισθεί από την πολιτική σκηνή της Αιγύπτου, τουλάχιστον για ένα διάστημα», σχολίασε ο Χασάν Ναφέα, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Αγνωστο παραμένει το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όμως ο εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής, Χισάμ Μοχτάρ, διευκρίνισε πως, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών από το κλείσιμο των καλπών.

Η μεγάλη υποστήριξη των Αιγυπτίων προς το νέο Σύνταγμα δεν αποτελεί έκπληξη, αν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε καλέσει τους Αιγυπτίους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας στη διάρκεια διαδήλωσης των υποστηρικτών του Μόρσι. Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών συνελήφθησαν τουλάχιστον 444 άτομα και τις δύο ημέρες της ψηφοφορίας. Επίσης, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν τη σύλληψη επτά ακτιβιστών ενός μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος, οι οποίοι επιχείρησαν να κολλήσουν αφίσες που υποστήριζαν την αρνητική ψήφο προς το νέο Σύνταγμα. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα άτομα αυτά συνελήφθησαν υπό την υποψία ότι παραβίαζαν τον νόμο, και όλοι εκτός από έναν είχαν προηγούμενο ποινικό μητρώο. Το υπουργείο πρόσθεσε πως η σύλληψη δεν συνδεόταν με την υποστήριξη της αρνητικής ψήφου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, δήλωσε από την πλευρά του την ελπίδα ότι το συνταγματικό δημοψήφισμα θα ήταν «διαφανές και υπεύθυνο». Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το Κογκρέσο προετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα «ξεπαγώσει» τα 1,5 δισ. δολάρια αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα εάν κρίνει ότι η Αίγυπτος «διεκπεραίωσε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα και κάνει βήματα προς την υποστήριξη μιας δημοκρατικής μετάβασης».

Η τελική έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι καθοριστική και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους υποστηρικτές του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, φέρεται να έχει συνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την προοπτική μιας υποψηφιότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αν και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδομένη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT