Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της «Μουλάν»

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της «Μουλάν»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα επικρίσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρείας Disney να κινηματογραφήσει μέρος της ταινίας «Μουλάν» στην κινεζική επαρχία Σινζιάνγκ, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα. Η κατακραυγή οφείλεται στην αμφιλεγόμενη πολιτική του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος με στόχο την προώθηση του εθνικισμού και του σοβινισμού υπέρ της πλειοψηφικής εθνότητας των Χαν στη χώρα.

Εδώ και μήνες, η παραγωγή της «Μουλάν» αντιμετωπίζει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας, Λιου Γιφέι, ότι στηρίζει την αστυνομία της πρώην βρετανικής αποικίας, παρά τις καταγγελίες για χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η Disney κορύφωνε τη διαφημιστική καμπάνια για την ταινία, διαδηλώσεις ξεσπούσαν στην επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας, με κατοίκους να διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των μαθημάτων στη μογγολική γλώσσα.

Τη Δευτέρα, χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν ότι στους τίτλους της ταινίας, η Disney ευχαριστεί οκτώ κρατικές υπηρεσίες της επαρχίας Σινζιάνγκ στη δυτική Κίνα, τόπο κατοικίας της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η εταιρεία παραγωγής ευχαριστεί μάλιστα την αστυνομία της Τουρπάν, αρχαίας πόλης στον Δρόμο του Μεταξιού στα ανατολικά της Σινζιάνγκ, κοντά στην οποία φέρεται να υπάρχουν στρατόπεδα κράτησης. Οι λεπτομέρειες της σχέσης μεταξύ της Disney και των Αρχών της αυτόνομης περιοχής δεν είναι σαφείς.

Η «Μουλάν» αναμένεται να αρχίσει τις προβολές της σε κινεζικούς κινηματογράφους την Παρασκευή. Η ομάδα παραγωγής ενδέχεται να βρέθηκε στην επαρχία Σινζιάνγκ μετά την όξυνση της κρατικής καταστολής το 2017. Τα γυρίσματα της ταινίας σε Κίνα και Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν το 2018, με την υπόθεση να αφορά Κινέζα λαϊκή ηρωίδα που μεταμφιέζεται σε άνδρα για να αντικαταστήσει τον ασθενή πατέρα της στον πόλεμο. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει απορρίψει τις διεθνείς επικρίσεις για τα στρατόπεδα αντιφρονούντων στην Σινζιάνγκ, περιγράφοντάς τα ως «εκπαιδευτικά κέντρα», αναγκαία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ισλαμισμού. Μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, όμως, περιγράφουν απάνθρωπο περιβάλλον, όπου οι κρατούμενοι υφίστανται σωματική και ψυχολογική βία, καθώς και εντατική ιδεολογική κατήχηση. 

Η Disney, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη δραστηριότητά της στη Σινζιάνγκ. Τον Ιούλιο, έρευνα του αμερικανικού αθλητικού τηλεοπτικού δικτύου ESPN διαπίστωσε ότι  ακαδημίες μπάσκετ της αμερικανικής ομοσπονδίας NBA στην Κίνα βρίσκονται και στην επαρχία Σινζιάνγκ. Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, το NBA παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έκλεισε την ακαδημία του στην επαρχία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε παίξει κάποιο ρόλο στην απόφαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT