Πρόεδρος διορθώνει επιστήμονες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι γεμάτη εντάσεις αποτελεί κοινό μυστικό από καιρό. Αυτή τη φορά, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεπέρασε και τον εαυτό του, επιπλήττοντας δημόσια τον επικεφαλής της κατεξοχήν αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας επειδή δεν συμμερίστηκε τις δικές του, υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το ποθητό εμβόλιο.

Στόχος των επικριτικών σχολίων του Τραμπ ήταν ο διακεκριμένος Αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο Ρέντφιλντ εξέφρασε την ελπίδα να είναι έτοιμο ένα ή περισσότερα εμβόλια αυτόν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «για να εμβολιαστούμε αρκετοί από εμάς ώστε να έχουμε ανοσία, θα χρειαστούν, όπως πιστεύω, έξι έως εννέα μήνες».

Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε τους Αμερικανούς να είναι έτοιμοι να συμβιώσουν με τον ιό μέχρι τα μέσα του 2021 και να φορούν μάσκες, οι οποίες, κατά δήλωσή του, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές και από το εμβόλιο.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στον Λευκό Οίκο, ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του ποθητού εμβολίου μπορεί να διανεμηθούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2020, με τις πρώτες διανομές να γίνονται, ενδεχομένως, και μέσα στον Οκτώβριο. Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του Ρέντφιλντ, δήλωσε: «Οχι, νομίζω ότι έσφαλε όταν το δήλωσε αυτό… Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε». Επιπλέον, εκμυστηρεύθηκε ότι τηλεφώνησε στον Ρέντφιλντ για να τον επιπλήξει σε ό,τι αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στο εμβόλιο και τις μάσκες. «Ασφαλώς δεν είναι πιο ασφαλείς από το εμβόλιο και του το επισήμανα τηλεφωνικά», ανέφερε ο πρόεδρος. Αργότερα, ο Ρέντφιλντ αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει, μέσω Twitter, ότι πιστεύει «κατά 100%» στην αξία του εμβολίου, το οποίο «είναι εκείνος ο παράγοντας που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η συντηρητική οργάνωση νεολαίας Turning Point USA, εκπρόσωπος της οποίας άνοιξε το πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, έχει στρατολογήσει εφήβους (πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι) με αποστολή να διαδίδουν στο Διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις και λίβελους εναντίον αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ για να ενισχύσουν την προεκλογική του εκστρατεία. Τα εν λόγω μηνύματα στο Facebook, το Twitter και το Instagram παράγονται από την εν λόγω οργάνωση, αλλά υπογράφονται από τους νεαρούς ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση του αυθόρμητου κύματος. Η εφημερίδα κάνει λόγο για πραγματική «βιομηχανία τρολ».

Αλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιουνίου για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αναζητούσαν άκρως αμφιλεγόμενα όπλα κατά των διαδηλωτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες «ακτίνες θερμότητας», που δημιουργούν σε όσους εκτίθενται την αίσθηση ότι καίγεται η επιδερμίδα τους – όπλο που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, λόγω σοβαρών ιατρικών και ηθικών ενστάσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT