Σαουδική Αραβία: Εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα

Σαουδική Αραβία: Εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα. Το Ριάντ είχε ήδη προχωρήσει από πέρυσι σε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, ωστόσο τώρα η απόφαση έλαβε επίσημο χαρακτήρα.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ahval, το Ριάντ θέλει να προκαλέσει πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία. Ως εκ τούτου, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εγκλωβίσει εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα, ενώ εμποδίζουν την έξοδο σε χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια. Τα φορτηγά πήραν το πράσινο φως για να μπουν στη χώρα μόνο μετά την παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε εκεί φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Η Σαουδική Αραβία εδώ κι ένα μεγάλο διάστημα αποθαρρύνει τους πολίτες της από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μη ασφαλή προορισμό. Ο αριθμός των τουριστών από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά 17%.

Το 2017, όταν ένα μπλοκ χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, έκοψε τους δεσμούς με το Κατάρ, κυρίως λόγω της υποστήριξης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Άγκυρα στήριξε οικονομικά και στρατιωτικά την Ντόχα.

Οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT