H Fred Perry αποσύρει μπλουζάκι λόγω της σύνδεσης του με ακροδεξιά ομάδα

H Fred Perry αποσύρει μπλουζάκι λόγω της σύνδεσης του με ακροδεξιά ομάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική εταιρεία ρουχισμού Fred Perry αποσύρει ένα από τα πιο κλασικά πόλο μπλουζάκια της από την αμερικανική αγορά λόγω της σύνδεσης του με την ακροδεξιά ομάδα Proud Boys («Περήφανα Αγόρια»). Συγκεκριμένα, το μαύρο πόλο μπλουζάκι της Fred Perry με το κίτρινο σήμα και τις δύο κίτρινες γραμμές στον γιακά είχε πάρει τη μορφή κάτι σαν… στολής για τα μέλη της ομάδας, τα οποία εμφανίζονταν συχνά ντυμένα ομοιόμορφα με το κιτρινόμαυρο t-shirt με το δάφνινο στεφάνι.

Η εταιρεία γνωστοποίησε την απόφαση της με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, τονίζοντας το «καινούργιο και πολύ διαφορετικό νόημα» που έχει αποκτήσει το εμβληματικό μπλουζάκι στη Βόρεια Αμερική λόγω της σύνδεσης του με την ακροδεξιά ομάδα, μία σύνδεση που «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τελειώσουμε». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία θα επαναφέρει στην αγορά το μπλουζάκι μόνο όταν θα είναι σίγουρη ότι η σύνδεση με την ομάδα των ακροδεξιών Proud Boys έχει τελειώσει οριστικά.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοφιλής φίρμα συνδέεται με το ακροδεξιό πολιτικό φάσμα, μία ιστορία που πάει πολύ πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στην Αγγλία των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Την περίοδο εκείνη, τα μπλουζάκια Fred Perry μετατράπηκαν σε προϊόν φετίχ για τις διάφορες εμφανιζόμενες «κουλτούρες του δρόμου» όπως οι mods και οι περισσότερο «σκληροτράχηλοι» skinheads. Οι τελευταίοι κατέστησαν τα κλασικά μπλουζάκια ένα από τα σήματα κατατεθέν τους, δίπλα στα ξυρισμένα κεφάλια τους, τις αρβύλες Dr.Martens και τα φουσκωτά στρατιωτικά τζάκετ.

Ωστόσο, η υποκουλτούρα των skinheads δεν είχε εξαρχής άμεση σύνδεση με τη βία και τις ακροδεξιές πολιτικές ιδέες, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Διοχετεύοντας αρχικά την όποια οργή τους στη γηπεδική βία και τον χουλιγκανισμό, πολλοί skinheads άρχισαν να στρέφονται στην ακροδεξιά και τον νεοναζισμό στα μέσα και κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’70, βρίσκοντας πολιτικό καταφύγιο στο νεοφασιστικό Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο (British National Front) και το νεοναζιστικό Βρετανικό Κίνημα (British Movement), αμφότερων με έντονη δράση στις μάχες του «πεζοδρομίου».

Επομένως, όντας συχνά μέλη ομάδων χούλιγκανς – τα διάφορα χρώματα στους γιακάδες των πόλο της Fred Perry μπορούσαν μάλιστα να λειτουργούν και ως διακριτικά της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστήριζαν – και στη συνέχεια ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, οι skinheads δεν άργησαν να δημιουργήσουν αυτή την παράδοξη σύνδεση της κλασικής μάρκας ρούχων με τη βία και τον νεοναζισμό, μια «ρετσινιά», που όπως βλέπουμε, επιβιώνει μέχρι και τις μέρες μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT