Είναι δυνατόν να συμμετέχει ο Βλαδιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις αμερικανικές εκλογές μέσω βίντεο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς ότι οι ίδιοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να καταστραφούν οι ΗΠΑ; Ναι γίνεται… αλλά με την τεχνολογία του Deepfake. Πούτιν και Κιμ, μέσω πλαστών βίντεο υπογραμμίζουν χαιρέκακα ότι οι Αμερικανοί είναι ικανοί να καταστραφούν από μόνοι τους.
Τα δύο αυτά βίντεο αφορούν σε πολιτική διαφήμιση της αμερικανικής ΜΚΟ RepresentUs. Η καμπάνια που τρέχει η οργάνωση σκοπεύει να «σώσει τις εκλογές», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και να προστατεύσει το δικαίωμα ψήφου για όλους, εν μέσω επιθέσεων του προέδρου Τραμπ στην αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου.
Ενόψει εκλογών, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δημιούργησε δύο πολιτικά σποτ με deepfake εκδοχές του ρώσου προέδρου και το βορειοκορεάτη δικτάτορα. Στα βίντεο, οι δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση από τους ιδίους, καθώς η Αμερική μπορεί να καταστραφεί από μόνη της. Τα βίντεο είναι αρκούντως προκλητικά. Σκοπός είναι να προκαλέσουν σοκ στους Αμερικανούς και να τους κάνουν να αντιληφθούν ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη, άρα να πάνε να ψηφίσουν.
Η RepresentUs δημιούργησε τα βίντεο χρησιμοποιώντας αρχικώς γνήσια βίντεο του Πούτιν και του Κιμ για να αξιοποιήσει πλήρως το σχήμα του προσώπου και την αυθεντική προφορά τους, ενώ κατόπιν σειρά πήραν ηθοποιοί που με ειδικούς αλγόριθμους «μπήκαν» στο πρόσωπο των ηγετών της Ρωσίας και της Β. Κορέας. Το συνεργείο στη συνέχεια καθάρισε την εικόνα για να γίνει απολύτως ρεαλιστική. Η όλη διαδικασία διήρκεσε δέκα ημέρες.
Το βίντεο που απεικονίζει τον Κιμ
Το βίντεο που απεικονίζει τον Πούτιν
Οι διαφημίσεις προορίζονταν να παίξουν στα κανάλια Fox, CNN, and MSNBC, ωστόσο οι σταθμοί την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να βγάλουν στον αέρα το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εκπρόσωπος της ΜΚΟ δήλωσε ότι αναμένουν μια εξήγηση για αυτή την απόφαση, σημειώνοντας ότι και τα δύο σποτ έκλειναν ως εξής: «Τα πλάνα που είδατε δεν είναι αληθινά, ο κίνδυνος όμως είναι».
Το technologyreview επισημαίνει ότι δοθείσης της ευαίσθητης φύσης της χρήσης deepfakes με πολιτικό περιεχόμενο, είναι πιθανό τα τηλεοπτικά δίκτυα να θεώρησαν ότι το αμερικανικό κοινό δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.
Τι είναι το deepfake
Tα deepfakes αποτελούν πλαστά βίντεο, στα οποία ένας αλγόριθμος, με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης, «μαθαίνει» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και αντικαθιστά το πρόσωπο ενός ανθρώπου με αυτό ενός άλλου.
Έτσι, είναι δυνατό να παραχθούν ηχητικά ή βίντεο, όπου κάποιος εμφανίζεται να λέει ή να κάνει πράγματα που ουδέποτε είπε ή έκανε. Μερικοί ειδικοί μάλιστα τα έχουν βαφτίσει «συνθετικά μέσα», εγκαθιδρύοντας έμμεσα μια ύποπτη ισοδυναμία αλήθειας και ψεύδους, πραγματικότητας και απάτης.
Η παραγωγή των deep fakes καθίσταται δυνατή χάρη στις δυνατότητες των υπολογιστών να μαθαίνουν τις παραμικρές λεπτομέρειες της φωνής, του προσώπου, του σώματος και της κίνησής τους και μετά τις μιμούνται με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη τη διάκριση πραγματικού και πλαστού.
Με πληροφορίες από το MIT Technology Review