Εκλογές στα κατεχόμενα: Κρίσιμη αναμέτρηση για το Κυπριακό

Εκλογές στα κατεχόμενα: Κρίσιμη αναμέτρηση για το Κυπριακό

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στις «κάλπες» για να αναδείξουν την νέα ηγεσία τους. Η «εκλογική» διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Μετά το κλείσιμο των «καλπών» αναμένεται ότι θα αρχίσουν σύντομα να έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα. Το δε, τελικό αποτέλεσμα πιστεύεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Τ/κ και ξένοι αναλυτές υπογραμμίζουν την σημασία των «προεδρικών» για το μέλλον του Κυπριακού. Στις «προεδρικές» αναμετριούνται δυο μέτωπα, αυτό της ομοσπονδιακής λύσης και αυτό των υπερασπιστών των περίφημων εναλλακτικών λύσεων στο Κυπριακό. Οι «προεδρικές» λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία στο προσκήνιο των εξελίξεων έχει εμφανιστεί η προοπτική της διενέργειας μιας νέας άτυπης διάσκεψης που θα καθορίσει το μέλλον του Κυπριακού.

198.867 «ψηφοφόροι»

Στην κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής 198.867 «ψηφοφόροι» θα κληθούν να αναδείξουν την νέα ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας του νησιού η οποία, μαζί με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, θα πάρει στα χέρια της το τιμόνι του Κυπριακού κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Σήμερα, οι τ/κ θα αποφασίσουν επίσης και για την νέα τροποποίηση του «συντάγματος», η οποία προβλέπει την σταδιακή αύξηση του αριθμού των μελών του «Ανώτατου Δικαστηρίου», από 8 σε 20.
Στις «προεδρικές εκλογές» δικαίωμα «ψήφου» έχουν όλοι «οι πολίτες της ΤΔΒΚ» που είναι άνω των 18 ετών. Για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για «την προεδρία της ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι άνω των 35 ετών. Στον πρώτο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη του νικητή χρειάζεται το 50%+1. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ποσοστό, οι «εκλογές» οδηγούνται στον δεύτερο γύρο στον οποίο ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους αναδεικνύεται στο αξίωμα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπό κανονικές συνθήκες, οι «προεδρικές» του 2020 θα λάμβαναν χώρα τον Απρίλιο. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, η ημερομηνία διεξαγωγής τους μετατέθηκε στον Οκτώβριο του 2020.

Ως γνωστόν, ο «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση της τ/κ κοινότητας. Στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών» του 2015, ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που άφησε πίσω του με μεγάλη διαφορά τον απερχόμενο ηγέτη των τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, και αναδείχθηκε στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Οι υποψηφιότητες

Ο Μουσταφά Ακιντζί διεκδικεί για δεύτερη φορά την ηγεσία της κοινότητάς του και όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει μια δεύτερη νίκη στις «προεδρικές». Ο κ. Ακιντζί κατεβαίνοντας στις «προεδρικές» παραμένει πιστός στο όραμα της ΔΔΟ. Με ένα παρόμοιο όραμα συμμετέχει σήμερα στις «προεδρικές» και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κεντροαριστεράς, Τουφάν Έρχιουρμαν.

Στις «προεδρικές» του 2020 απέναντι στο όραμα της ΔΔΟ, εκτός από την Άγκυρα, στέκεται και πληθώρα υποψηφίων από τον δεξιό και κεντρώο χώρο της τ/κ πολιτικής σκηνής. Ο «Πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα πρωταγωνίστησε στο επικοινωνιακό show που στήθηκε από το τουρκικό Προεδρικό και στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν το Βαρώσι, συμμετέχει στις «προεδρικές» υποστηρίζοντας το όραμα της λύσης των δυο κρατών και της μελλοντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών», ελπίζει ότι η πρότασή του με βάση το όραμα της χαλαρής συνεργασίας των δυο κοινοτήτων πριν την λύση του Κυπριακού θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Με ανεξάρτητη υποψηφιότητα κατεβαίνει στις «προεδρικές» του 2020 και ο τέως ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, ο οποίος, την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στην Κ, έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την χαλαρή ομοσπονδία και ότι το ζήτημα του Βαρωσιού απαιτεί ειδική διαχείριση.
Στις «προεδρικές» το δικό τους ξεχωριστό παρών δίνουν οι έποικοι, οι Γκρίζοι Λύκοι και σειρά ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων. Συνολικά 11 υποψήφιοι διεκδικούν το ανώτατο αξίωμα της τ/κ ηγεσίας.

Η καταγγελία του Ακιντζί

Λίγο πριν την έναρξη της «εκλογικής» διαδικασίας στα κατεχόμενα στο ειδησεογραφικό προσκήνιο ήρθαν τρεις σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Τατάρ επιχείρησε να εντυπωσιάσει την εθνικιστική «εκλογική» του βάση μέσα από το επικοινωνιακό show που στήθηκε στο Βαρώσι με την υποστήριξη της Άγκυρας.

Δεύτερον, την Παρασκευή, ο κ. Ακιντζί επανάλαβε την ένστασή του για τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στην «εκλογική» διαδικασία. Επίσης ο κ. Ακιντί κατήγγειλε δημοσίως ότι κύκλοι της Άγκυρας επιχείρησαν να τον επηρεάσουν ώστε να αποσύρει την υποψηφιότητά τους στις «προεδρικές». Συγκεκριμένα ο απερχόμενος τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι κάποια άτομα απείλησαν την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.

Τέλος, την νύχτα της Παρασκευής, το κανάλι Μπαϊράκ μετέδωσε το τελευταίο «debate» των «προεδρικών», Στο εν λόγω «debate», τις εντυπώσεις έκλεψαν οι κ. Ακιντζί, κ. Έρχιουρμαν και κ. Ντενκτάς κυρίως για την στάση τους στο Κυπριακό και την αντίθεσή τους με την στρατηγική που ακολουθούν η Άγκυρα και οι συνεργάτες της στο νησί.

Πηγή: Καθημερινη Κύπρου

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT