Επέστρεψαν τα καθολικά lockdowns

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει η πανδημική άνοιξη στην Ευρώπη, τόσο όσον αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, όσο και την επιβολή εθνικών lockdowns. 

Η Γαλλία τίθεται σε «σκληρό» lockdown από σήμερα το πρωί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, απόφαση που ανακοίνωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αφού παραδέχθηκε ότι η «χώρα δεν τα πάει τόσο καλά», ανακοίνωσε την επιβολή νέου εθνικού lockdown, στα πρότυπα αυτού της άνοιξης. Από σήμερα σε όλη τη Γαλλία ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός οικίας και «παγώνει» κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ιδιαιτερότητα του νέου γαλλικού lockdown είναι η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων, αλλά όχι των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλωστε, χθες η UNESCO, η UNICEF και η Παγκόσμια Τράπεζα απηύθυναν έκκληση να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, ακόμα και αυτή την ώρα που ο πλανήτης μάχεται κατά της πανδημίας. Επίσης, στα σχολεία η χρήση μάσκας επεκτείνεται και στα παιδιά του δημοτικού από την ηλικία των 6 ετών, εξήγησε χθες στην Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Μία ηπιότερη εκδοχή lockdown επέλεξε η Γερμανία. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Στη νέα πραγματικότητα των Γερμανών προβλέπεται περιορισμός των κοινωνικών συναθροίσεων, με μέγιστο όριο τα δέκα άτομα, από δύο νοικοκυριά. Τη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ φαγητό θα μπορεί να πωλείται μόνο σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και τα καταστήματα. Στα σούπερ μάρκετ θα επιτρέπεται ανώτατος αριθμός πελατών. Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές, ενώ κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.

Μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με οχλοβοή και ηχηρά γιουχαΐσματα στην Μπούντεσταγκ. Πρόκειται για την ηχηρή αντίδραση, κυρίως, βουλευτών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στα νέα μέτρα.

Στην Ισπανία εγκρίθηκε η παράταση, επί έξι μήνες, της κατάστασης εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης από το Κοινοβούλιο, ενώ η Καταλωνία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της απαγορεύοντας την είσοδο ή την έξοδο στην περιφέρεια. Στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων προσανατολίζεται και η Αυστρία, όπως δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος χθες δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να βοηθηθεί», επισημαίνοντας ότι τα νέα μέτρα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο έπειτα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Ενα νέο lockdown δεν απέκλεισε και η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ. 

Στην Ιταλία

Στη δίνη του κορωνοϊού παραμένει η Ιταλία παρά την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Χθες οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 26.831 νέα κρούσματα, εντός 24 ωρών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Στο ύψος των περιστάσεων στέκεται και το Βατικανό που ανακοίνωσε χθες ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ακυρώνει τις καθιερωμένες γενικές ακροάσεις του κάθε Τετάρτη παρουσία των πιστών, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. «Από την προσεχή Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, οι γενικές ακροάσεις του Αγίου Πατέρα θα ξαναρχίσουν να μεταδίδονται από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναφέρθηκε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης της 21ης Οκτωβρίου, και προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία όσων συμμετέχουν», επισήμανε το Βατικανό σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT