Εκτός κόμματος ο τέως επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν

Εκτός κόμματος ο τέως επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους του Εργατικού Κόμματος αποφάσισε η ηγεσία του κόμματος για τον τέως επικεφαλής, Τζέρεμι Κόρμπιν, με αφορμή την εκτίμηση της ηγεσίας ότι οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού στο κόμμα μεγεθύνθηκαν για πολιτικούς λόγους. Ο επικεφαλής του κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε εκ νέου χθες συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα της χώρας, μετά τη δημοσίευση έκθεσης για τον αντισημιτισμό στο κόμμα, κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι, υπό την ηγεσία του Κόρμπιν, το Εργατικό Κόμμα υποβάθμισε ή αδιαφόρησε για τα παράπονα μελών από την εβραϊκή κοινότητα και ότι υπήρξαν παρεμβάσεις, για να υποστηριχθούν πολιτικοί φίλοι του Κόρμπιν που αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί αντισημιτισμού. 
«Εντοπίσαμε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι χειρισμοί και η ηγεσία ήταν ανεπαρκείς», σημείωσε η υπηρεσιακή πρόεδρος της επιτροπής ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εργατικού Κόμματος, που συνέταξε την έκθεση, Κάρολαϊν Γουότερς. «Αυτό είναι ασυγχώρητο και μοιάζει να πηγάζει από απροθυμία παρά από ανικανότητα».

Η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, αλλά η αντίδραση του Τζέρεμι Κόρμπιν σε αυτή χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ώστε να επιχειρήσει την έξωση του Κόρμπιν από το κόμμα. 

«Ακόμη και ένα μέλος με αντισημιτικές απόψεις είναι πολύ», ανέφερε η απάντηση του Κόρμπιν. «Αλλά η κλίμακα του προβλήματος μεγεθύνθηκε δραματικά για πολιτικούς λόγους από τους αντιπάλους μας μέσα και έξω από το κόμμα και από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης», συμπλήρωσε.   

«Υπό το φως των σημερινών σχολίων του, τα οποία δεν ανακάλεσε, το Εργατικό Κόμμα ανέστειλε την ιδιότητα μέλους του Τζέρεμι Κόρμπιν ενόσω το θέμα ερευνάται», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. 

Μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες η έκθεση έκρινε πως υπήρξε παρέμβαση αφορά έρευνα για τον ίδιο τον Κόρμπιν, ο οποίος, όσο ήταν απλός βουλευτής, είχε δηλώσει ότι εγκρίνει τοιχογραφία στην οποία τραπεζίτες εμφανίζονταν να γευματίζουν στις πλάτες των φτωχών. Εν συνεχεία, ο Κόρμπιν είχε δηλώσει ότι δεν παρατήρησε πως οι μύτες των τραπεζιτών ήταν γαμψές και διαιώνιζαν το αντισημιτικό στερεότυπο του στυγνού Εβραίου τραπεζίτη.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος υπήρξε ο πλέον φιλικός προς τους Παλαιστινίους ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, μέχρι την ήττα του από τον Μπόρις Τζόνσον, πέρυσι, είπε ότι θα προσφύγει στα κομματικά όργανα εναντίον της χθεσινής απόφασης. «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι όλες οι μορφές ρατσισμού είναι κακές», σημείωσε ο Κόρμπιν, καλώντας τα μέλη του κόμματος «να παραμείνουν ήρεμα» ενόσω το θέμα «διευθετείται με φιλικό τρόπο». «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος», είπε η βουλευτής Αντζελα Ρέινερ, «αλλά στο θέμα του αντισημιτισμού έχει μιαν άρνηση».

Πηγή: THE GUARDIAN, THE INDEPENDENT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT