Ενας ακόμα λόγος ανησυχίας για την πανδημία φαίνεται να γεννιέται μετά την ανακοίνωση του ινστιτούτου Σέρουμ της Δανίας ότι τουλάχιστον 214 άτομα προσβλήθηκαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίζεται στα μινκ.
Ο καθηγητής Κάρε Μόλμπακ, ειδικός στα εμβόλια και επικεφαλής του ινστιτούτου, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι ο «κορωνοϊός των μινκ», όπως έγινε γνωστό το μεταλλαγμένο στέλεχος, είναι τόσο διαφορετικός από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα, που η εξάπλωσή του θα περιέπλεκε την παρασκευή των πολυαναμενόμενων εμβολίων. Επίσης, έχει τη δυναμική να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία. Η δανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβήσει τον σοβαρό κίνδυνο, αποφάσισε τη θανάτωση του συνόλου των εκτρεφόμενων μινκ, δηλαδή 17 εκατομμυρίων ζώων. Η απόφαση εξόργισε τους Δανούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται ότι η εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα για τη γουνοποιία και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ήδη ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει τις συνθήκες βιοασφάλειας στις περιοχές με εκτροφεία των μικρών ζώων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου στελέχους. Η δρ Σούμια Σουαμοϊνάθαν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου του ΠΟΥ, πάντως, υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να αναφερόμαστε στις συνέπειες που θα έχει η εμφάνιση του «κορωνοϊού των μινκ». Εξαιτίας των εξελίξεων, ωστόσο, η Βρετανία αφαίρεσε τη Δανία από τη λίστα ασφαλών κρατών λόγω της νέας υγειονομικής απειλής. Ετσι, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από εκεί θα πρέπει να τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα. Στην «κόκκινη λίστα», του Πεκίνου αυτή τη φορά, βρίσκεται από χθες και η Γαλλία, καθώς απαγορεύτηκαν οι αφίξεις στην Κίνα.
Στα βήματα της Ευρώπης κινούνται και οι ΗΠΑ, όπου για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα νέα κρούσματα κατέρριψαν ρεκόρ. Χθες διαγνώστηκαν 123.085 νέες λοιμώξεις. Tέλος, το βλέμμα στην ασπιρίνη έστρεψαν οι επιστήμονες που αναζητούν αποτελεσματικές θεραπείες κατά της COVID-19. Ηδη στη Βρετανία εκπονείται η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τη δράση του πασίγνωστου σκευάσματος σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 με βαριά συμπτώματα. Οπως τόνισε ο καθηγητής Πίτερ Ορβιντ, συντονιστής της μελέτης «Recovery» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις πιθανές θεραπείες της νόσου, είναι λογικό η ασπιρίνη, ένα κοινό και ευτελές αντιπηκτικό, να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη δημιουργία θρόμβων. Είναι ένα φάρμακο ασφαλές, φθηνό και ευρέως διαθέσιμο.