Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις περιμένουν Ε.Ε. και Βρετανία

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις περιμένουν Ε.Ε. και Βρετανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα πρώτα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την ευρείας κλίμακας μελέτη των Pfizer και BionTech, υπάρχουν ελπίδες ότι θα υπάρχει ένα εμβόλιο διαθέσιμο στη μάχη κατά της Covid-19 προς τα τέλη του έτους. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τις χώρες που έχουν σπεύσει να κλείσουν συμφωνία με τις συγκεκριμένες εταιρείες. 

Στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020. Η χώρα έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BionTech- ένα από τα έξι για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία.

«Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer με 10 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις να παρασκευάζονται και να είναι διαθέσιμες στη Βρετανία έως έως τα τέλη του έτους, εφόσον βεβαίως το εμβόλιο εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές» είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. 

Η Βρετανία αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων επιχειρεί να βάλει φρένο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού με ένα δεύτερο lockdown, όπως έχουν κάνει και πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, σε περίπτωση που οι εταιρείες εξασφαλίσουν άδεια διάθεσής τους από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική σύμβαση. Ωστόσο ο Πίτερ Λίζε, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ υπεύθυνος για θέματα υγείας, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα». Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει εάν τα αποτελέσματα της μελέτης θα επισπεύσουν την υπογραφή της συμφωνίας. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με τις BioNtech- Pfizer για αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων του μελλοντικού εμβολίου. Είναι η 6η φαρμακευτική εταιρεία με την οποία έχουμε ολοκληρώσει συνομιλίες ή υπογράψει συμφωνία για πιθανά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ». 

Ποιες άλλες χώρες περιμένουν 

Από τις πρώτες χώρες που θα λάβουν το εμβόλιο, εφόσον εγκριθεί, θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κλείσει συμφωνία για την αγορά 100 εκατ. δόσεων. Μάλιστα σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει οψιόν και για την αγορά επιπλεόν 500 εκατ. δόσεων.

Η Ιαπωνία έχει επίσης κλείσει συμφωνία για αγορά 120 εκατ. δόσεων. 

Τι έδειξε η πρώτη ανάλυση της κλινικής μελέτης

Όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech έχει αποτρέψει περισσότερο από το 90% των μολύνσεων στην μελέτη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές. 

Δεν είναι πάντως ακόμη γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υπο- ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, αφού αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη γίνει. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν μπορεί να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις, αφού κανείς από τους συμμετέχοντες που κόλλησαν Covid-19 σε αυτόν τον γύρο της ανάλυσης δεν είχε νοσήσει βαριά. 

Σημειώνεται ότι η Pfizer περιμένει να λάβει follow up δεδομένα δύο μηνών για την ασφάλεια του εμβολίου, μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT