Στα Κανάρια Νησιά πάνω από 2.000 μετανάστες σε 48 ώρες

Στα Κανάρια Νησιά πάνω από 2.000 μετανάστες σε 48 ώρες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ. Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική έφθασαν στα Κανάρια Νησιά το Σαββατοκύριακο, με ρυθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί από το μεγάλο κύμα των «καγιούκος» του 2006. Σε μία από τις βάρκες, ένας από τους επιβαίνοντες πέθανε στη διάρκεια του ταξιδιού και πολλοί άλλοι χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ δύο επιβαίνοντες άλλης βάρκας πνίγηκαν. 

Οι Αρχές των νησιών, που απέχουν 100 χιλιόμετρα από την αφρικανική ακτή του Μαρόκου, ζήτησαν ενισχύσεις από τη Μαδρίτη, προκειμένου να διαχειριστούν τον όγκο των αφίξεων. Στους νεοαφιχθέντες διενεργείται τεστ κορωνοϊού στην προβλήτα του λιμανιού και η μετακίνησή τους μακριά από το λιμάνι επιτρέπεται μόνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. 

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο EFE, τη νύχτα του Σαββάτου, έφθασαν στο νησί Γκραν Κανάρια 600 άτομα σε 21 μικρές βάρκες, εκ των οποίων οι 18 ρυμουλκούνταν από σκάφη της ακτοφυλακής ή της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης. Στην προβλήτα βρίσκονταν άλλοι 1.570 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φθάσει το Σάββατο. 

Στα μικρότερα νησιά Ελ Ιέρο και Λα Γομέρα έφθασαν συνολικά περίπου 300 άτομα. H λεγόμενη «διαδρομή του Ατλαντικού» είναι πιο επικίνδυνη από τις διαδρομές της Μεσογείου, αλλά φαίνεται ότι φέτος την επιλέγουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες λόγω των εντατικότερων ελέγχων που διενεργεί το Μαρόκο στα σημεία αναχώρησης της «διαδρομής της Μεσογείου». Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση μεταβίβασε κονδύλια στο Μαρόκο ώστε να εντείνει τους ελέγχους στις μεσογειακές ακτές του. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει στα Κανάρια Νησιά 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αντί 2.500 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αφίξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2006, όταν έφθασαν στα Κανάρια Νησιά πάνω από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Τότε, όπως και τώρα, το κύριο μέσο μεταφοράς είναι οι μεγάλες ξύλινες βάρκες, οι λεγόμενες «καγιούκος», που συχνά δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τα κύματα του Ατλαντικού. 

Τότε, όπως και τώρα, η έλλειψη νόμιμης οδού για τη μετανάστευση προς την Ευρώπη οδηγεί πρόσφυγες και μετανάστες στην επιλογή αυτή, η οποία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) είναι η πιο επικίνδυνη από όλες. Τα στοιχεία της UNHCR αναφέρουν πάνω από 600 θανάτους στη διαδρομή αυτή τα τελευταία χρόνια. To συνδικάτο της αστυνομίας Jupol έκανε λόγο για «ανθρωπιστική τραγωδία» και ανέφερε ότι το ανθρώπινο δυναμικό που έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση των αφίξεων είναι εξαντλημένο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT