Τα νέα της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της για τον κορωνοϊό έγιναν δεκτά σε ολόκληρο τον πλανήτη με πανηγυρισμούς και έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Όμως, για τις κυβερνήσεις που έχουν ήδη παραγγείλει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου (μεταξύ των οποίων και η ελληνική), η διαδικασία της μεταφοράς και διανομής του σκευάσματος αποδεικνύεται ένας πραγματικός πονοκέφαλος.
Ένα σύνθετο και δαπανηρό σύστημα από αποθήκες βαθιάς κατάψυξης στα αεροδρόμια, φορτηγά-ψυγεία και κέντρα εμβολιασμού πρέπει να στηθεί κυριολεκτικά από το μηδέν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.
Η σημαντικότερη ίσως δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς Κελσίου. Επομένως ακόμα και η μεταφορά του αποτελεί μία πρόκληση, αφού οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρούς περιορισμούς για τον ξηρό πάγο, ο οποίος παράγει διοξείδιο του άνθρακα, και για αυτό το λόγο μπορεί να καλύπτει μόνο το ένα δέκατο του συνολικού αποθηκευτικού χώρου ενός αεροπλάνου.
Η αποθήκευση του εμβολίου στα κέντρα εμβολιασμού αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο, αφού δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία τη δυνατότητα να το διατηρήσουν παγωμένο στους -70 βαθμούς. Όταν το εμβόλιο έχει φτάσει στο νοσοκομείο, μπορεί να αποψυχθεί, αλλά τότε θα πρέπει να χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, διαφορετικά χαλάει.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να δημιουργήσουν από το μηδέν τεράστια δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς βαθιάς κατάψυξης, με το Bloomberg να εκτιμά ότι η τεράστια επένδυση που απαιτείται κάνει το εμβόλιο μία «πολυτέλεια» προσβάσιμη μόνο στις πλούσιες χώρες ή ακόμα και μόνο σε εκείνους που ζουν στις πόλεις αυτών των πλούσιων χωρών.
Οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων χωρών έχουν πλέον μπροστά τους ένα δίλημμα: Να πληρώσουν ακριβά για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο διανομής του εμβολίου της Pfizer ή να περιμένουν αρκετούς μήνες ακόμα για ένα άλλο εμβόλιο, που δεν θα έχει τόσες δυσκολίες;
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την Τρίτη την παραγγελία της για έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Βραζιλία δηλώνουν ότι βρίσκονται σε σχετικές συζητήσεις.
Έρχεται και το εμβόλιο σε σκόνη
Και την ίδια στιγμή, επιστήμονες της Pfizer δουλεύουν ήδη πάνω σε μία άλλη εκδοχή του εμβολίου, που θα αποτελείται από σκόνη, και άρα δεν θα χρειάζεται κατάψυξη.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της φαρμακοβιομηχανίας, Μάικλ Ντόλστεν, είπε στο Business Insider ότι η δεύτερη εκδοχή του εμβολίου θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα στο 2021. Το εμβόλιο που θα αποτελείται από σκόνη δεν θα χρειάζεται κατάψυξη, αλλά απλή ψύξη.
Αυτού του τύπου τα εμβόλια χορηγούνται είτε με ανασύσταση ή στη μορφή της σκόνης, μέσω της εισπνοής.