Γαλλία: Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο συνολικής ασφάλειας

Γαλλία: Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο συνολικής ασφάλειας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου συνολικής ασφάλειας εγκαινίασε χθες η γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τους εισηγητές του νομοσχεδίου που περιστέλλει το δικαίωμα πολιτών και δημοσιογράφων να φωτογραφίζουν τα πρόσωπα αστυνομικών κατά τη διάρκεια ταραχών, να υποστηρίζουν ότι αυτό θα επιτρέψει στις Αρχές «να πολεμήσουν με ικανά όπλα στον πόλεμο της εικόνας». Από τη μεριά τους, οι επικριτές του νομοσχεδίου προειδοποιούν ότι πλήττει το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει το άρθρο 24 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ποινική δίωξη για την «κακόβουλη» χρήση εικόνων των δυνάμεων της τάξης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και ποινές ενός έτους φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο. Αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις, η κυβέρνηση πρότεινε ήδη τροπολογία, που θα επιτρέπει την εμφάνιση των αριθμών μητρώου των αστυνομικών σε φωτογραφίες που θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σε δηλώσεις της στις αρχές του μήνα, η συνήγορος του πολίτη Κλερ Εντόν είχε τονίσει ότι «η πληροφόρηση των πολιτών και η δημοσίευση εικόνων αστυνομικών επιχειρήσεων πρέπει να παραμείνουν νόμιμες, καθώς είναι αναγκαίες στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας».

Τους τελευταίους μήνες, πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας είχαν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης χάρη σε εικόνες πολιτών που κυκλοφόρησαν αρχικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτές του θανάτου του Σεντρίκ Σουβιά κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου τον περασμένο Ιανουάριο.

Ακανθώδης θεωρείται επίσης η τροποποίηση των κανόνων που διέπουν τη χρήση φορητών βίντεο από τους αστυνομικούς. Οι εικόνες από τις κάμερες αυτές, που φορούν αστυνομικοί και χωροφύλακες στο χιτώνιο της στολής τους, πρόκειται να διοχετεύονται απευθείας στο αρχηγείο της αστυνομίας, με στόχο την αξιοποίησή τους σε περιστατικά εν εξελίξει. Η συνήγορος του πολίτη υπογραμμίζει, όμως, ότι αυτό θα οδηγήσει σε καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι κάμερες θα αποτυπώνουν και πρόσωπα περαστικών, που δεν θα έχουν σχέση με τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει επίσης το δικαίωμα των Αρχών να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή για λόγους προστασίας της κρατικής ασφάλειας, ακόμη και για τον εντοπισμό οδηγών που επιδίδονται σε «κόντρες» αυτοκινήτων στους δρόμους. Οι εισηγητές του νομοσχεδίου προσπάθησαν να καθησυχάσουν την αντιπολίτευση και δεσμεύθηκαν ότι η χρήση των drones θα γίνεται μόνο κατόπιν επίσημης ανακοίνωσης. Η συνήγορος του πολίτη επιμένει, όμως, λέγοντας ότι «η χρήση drones επιτρέπει την εκτεταμένη και διεισδυτική παρακολούθηση και την αδιάκριτη συλλογή προσωπικών δεδομένων».

Την ίδια ώρα, με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκενώθηκε χθες το πρωί παράνομος προσφυγικός καταυλισμός κάτω από γέφυρα αυτοκινητόδρομου έξω από το Παρίσι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη μεταστέγαση 2.800 ατόμων σε 26 κέντρα φιλοξενίας και κλειστά γυμναστήρια στη γαλλική πρωτεύουσα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT