Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή ανακοπή ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε νοσηλευθεί στις 3 Νοεμβρίου σε κλινική της Λα Πλάτα όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αιμάτωμα στον εγκέφαλο.
Το πρωί της Τετάρτης ο Ντιέγκο ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο στήθος ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην πόλη της Τίγκρε. Ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως εκεί, τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε παγκόσμια θλίψη.
Ηδη η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ τον Μαραντόνα «αποχαιρέτησε» ήδη με τον προσήκοντα σεβασμό ο μεγάλος Πελέ, δηλώνοντας: «Κάποια μέρα θα παίξουμε μπάλα στον Ουρανό».
Ο πρόεδρος της Αργεντινής κήρυξε εθνικό πένθος για τρεις ημέρες, λέγοντας: «Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες απίστευτα ευτυχισμένους. Ήσουν ο σπουδαιότερος όλων. Σε ευχαριστούμε που υπήρχες, Ντιέγκο. Θα μας λείπεις για όλη μας τη ζωή».
Ο Μαραντόνα είχε παίξει για τη Μπαρτσελόνα και τη Νάπολη κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κερδίζοντας δύο τίτλους Serie A με την ιταλική ομάδα.
Σκόραρε μάλιστα 34 γκολ σε 91 εμφανίσεις για την Αργεντινή, εκπροσωπώντας την σε τέσσερις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Δείτε εδώ μερικά από τα πιο όμορφα γκολ του).
Ο Μαραντόνα οδήγησε την Αργεντινή στον τελικό του 1990 στην Ιταλία (όπου ηττήθηκε από την τότε Δυτική Γερμανία), ενώ υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας στις ΗΠΑ το 1994 όμως αποκλείστηκε όταν εντοπίστηκε θετικός στο αναβολικό «εφεδρίνη».
Κατά το δεύτερο μισό της καριέρας του, ο Μαραντόνα έδινε μάχη με τον εθισμό του στην κοκαΐνη και του απαγορεύτηκε να παίζει για 15 μήνες αφότου εντοπίστηκε θετικός στο εν λόγω ναρκωτικό το 1991.
Αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1997, στα 37α γενέθλιά του.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς, αλλά μεγάλωσε στη Βίλα Φιορίτο μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του Μπουένος Άιρες.
Ήταν ο πρώτος γιος μετά από τρεις κόρες.
Thank you for everything, Diego pic.twitter.com/bJ9l3ixY7A
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 25, 2020
Γονείς του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα «Τσιτόρο» και η Ντάλμα Σαλβαδόρα Φράνκο «Δόνια Τότα». Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας ήταν από την ισπανική Γαλικία.
Σε ηλικία 8 ετών εντοπίστηκε από έναν ανιχνευτή ταλέντων ενώ έπαιζε στην γειτονιά του, το σύλλογο Εστρέλια Ρόχα. Ο τότε προπονητής της ομάδας νέων Κορνέγιο είχε πει:
One of footballs greatest goals, scored by one of its greatest players 💫 pic.twitter.com/uRcPhr869j
— MailOnline Sport (@MailSport) November 25, 2020
«Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για δοκιμές, ήμουν πραγματικά τρελαμένος από το ταλέντο του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν μόλις οκτώ ετών. Τον ρωτήσαμε για την ταυτότητά του, ώστε να το ελέγξουμε, αφού παρόλο που είχε τη διάπλαση ενός παιδιού, έπαιζε σαν ενήλικας. Όταν ανακαλύψαμε ότι μας είπε την αλήθεια αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον εαυτό μας καθαρά σε αυτόν».
Έτσι στα 10 του έγινε βασικό κομμάτι της εφηβικής ομάδας των Αρχεντίνος Τζούνιορς του Μπουένος Άιρες. Μέχρι τα 14 του έπαιζε στις ακαδημίες.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, κατά πολλούς ο κορυφαίος.
Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι.
Always in our hearts 💙
Ciao, Diego pic.twitter.com/I2gTWqdtdB
— Official SSC Napoli (@en_sscnapoli) November 25, 2020
Hoje despeço-me de um amigo e o Mundo despede-se de um génio eterno. Um dos melhores de todos os tempos. Um mágico inigualável. Parte demasiado cedo, mas deixa um legado sem limites e um vazio que jamais será preenchido. Descansa em paz, craque. Nunca serás esquecido.🙏🏽 pic.twitter.com/WTS21uxmdL
— Cristiano Ronaldo (@Cristiano) November 25, 2020
Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην Μπόκα Τζούνιορς το 1997.
All this in one World Cup pic.twitter.com/9fvmp7ZiZz
— Evan Fanning (@evanfanning) November 25, 2020
Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.
Ο εθισμός και η μάχη με τα ναρκωτικά
Η σεζόν 1990-1991, αυτή που ακολούθησε τον χαμένο τελικό στο Μουντιάλ της Ιταλίας, αλλά και όλη την οργή των Ιταλών εναντίον του, ήταν εκείνη που σήμανε και τον… κατήφορο του.
Απουσίαζε από τις προπονήσεις νιώθοντας πίεση, αλλά ήταν συχνά στα πάρτι μελών της Καμόρα, με τα οποία φερόταν να είχε συνδιαλλαγές για εμπορία και χρήση ναρκωτικών.
Ο εθισμός του είχε κορυφωθεί. Στις 17 Μαρτίου κληρώθηκε να υποβληθεί στον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ μετά από αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Μπάρι. Τα αποτελέσματα εμφανίζουν ίχνη κοκαΐνης στον οργανισμό του.
Η τιμωρία της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στον -τότε- 31χρονο Αργεντινό, είναι 15 μήνες εκτός δράσης, ποινή που δεν αφορούσε μόνο την Ιταλία, αλλά οπουδήποτε υπήρχε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο ξανά, μέχρι τις 30 Ιουνίου 1992.
Αναχώρησε για το Μπουένος Άιρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης και το μεσημέρι της 26ης Απριλίου 1991, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα μιας εργατικής γειτονιάς στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Καμπαλίτο, που ανήκε στον κουνιάδο του Μαραντόνα, Γκαμπριέλ Εσπόσιτο. Και μέσα σε αυτό υπήρχε ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή, μερικά άτομα και… ναρκωτικά.
Rest in peace, Diego Armando Maradona. You are eternal. pic.twitter.com/qHN7Qc4oxa
— Johan Cruyff (@JohanCruyff) November 25, 2020
Η αστυνομία συνέλαβε τον Μαραντόνα και ακόμη δύο άνδρες, οι οποίοι βρίσκονταν εμφανώς υπό την επήρεια ουσιών. Ήταν η ημέρα που παραδέχθηκε δημοσίως ότι έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Στις 6 Μαΐου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής τον τιμώρησε με 14 μήνες αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η συνέχεια είναι περισσότερο γνωστή. Βρήκε τη δύναμη, επέστρεψε και συμμετείχε στο Μουντιάλ 1994, παίζοντας μάλιστα απέναντι στην εθνική μας ομάδα. Στις 29 Ιουνίου όμως το δείγμα που έδωσε στον αγώνα με τη Νιγηρία είναι «θετικό».
Ανιχνεύθηκε εφεδρίνη και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 μηνών. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε την έγκριση να χρησιμοποιήσει το φάρμακο πριν τη διοργάνωση για να τον βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Το 2000 αποφάσισε να πάει στην Κούβα, στην προσπάθεια να απαλλαγεί από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, αποδεχόμενος την πρόσκληση του προσωπικού του φίλου, Φιντέλ Κάστρο. Μπήκε σε ειδική κλινική, αρχίζοντας την προσπάθεια απεξάρτησης από την κοκαΐνη και τα άλλα ναρκωτικά.
Εκκλησία, βιβλίο και ταινίες
Ο Μαραντόνα είναι σύμβολο, τόσο στην Αργεντινή, όσο και στη Νάπολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η «Μαραντονική» Εκκλησία, ιδρυθείσα το 1998 στο Ροζάριο.
Que notícia triste. Eu perdi um grande amigo e o mundo perdeu uma lenda. Ainda há muito a ser dito, mas por agora, que Deus dê força para os familiares. Um dia, eu espero que possamos jogar bola juntos no céu. pic.twitter.com/6Li76HTikA
— Pelé (@Pele) November 25, 2020
Ο Μαραντόνα έχει γίνει θέμα ντοκιμαντέρ το 2008 (από τον Εμίρ Κουστουρίτσα), το 2005 (Armando a Maradona) και το 2018 (Maradona Confidential), ενώ εσχάτως, ήταν η σειρά του Ασίφ Καπάντια να τον «μεταφέρει» στη μεγάλη οθόνη.
Το ντοκιμαντέρ του Βρετανού σκηνοθέτη Ασίφ Καπάντια, επεξεργάστηκε περισσότερες από 500 ώρες ακυκλοφόρητο υλικό του διάσημου Αργεντινού κυρίως στη Νάπολη, με στιγμές από την επιτυχημένη αλλά και ταραγμένη περίοδό του στην Ιταλία και στην δεκαετία του ’80.
Η πρώτη σκηνή, μεταφέρει τον θεατή στις 5 Ιουλίου του 1985, όταν ο Μαραντόνα, παρουσιάστηκε στο κατάμεστο «San Paolo». Τον Σεπτέμβριο του 2000, ο «Ντιεγκίτο» δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Yo soy el Diego”, (Εγώ, ο Ντιέγκο).
Πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε από το «France Football» για το δώρο γενεθλίων που θα προτιμούσε για τα 60α γενέθλιά του, ο διάσημος Αργεντινός, απάντησε: «Ονειρεύομαι να σκοράρω και πάλι εναντίον της Αγγλίας, αλλά αυτήν την φορά με το… δεξί χέρι»!
Όχι τυχαία, ούτε άδικα, αφού πραγματικά ο μύθος του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το ματς με την Αγγλία. Τα δύο γκολ που πέτυχε δείχνουν σε όλους, τους λόγους για τους οποίους είναι αγαπητός και… μισητός.
«Ένας κοσμικός χαρταετός από άλλον πλανήτη», όπως φώναξε ο Αργεντινός σχολιαστής μετά το γκολ -το ωραιότερο στην Ιστορία- που σημείωσε ο Ντιέγκο κόντρα στους Αγγλους στο Μουντιάλ του Μεξικού, έχοντας αποφύγει όποιον βρέθηκε μπροστά του…