Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν την Τρίτη οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει και στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
ΕΜΑ: Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των υποψηφίων εμβολίων
Ο EMA, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer.
Γνωστοποίησε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 λίγες ημέρες αφότου ανάψει «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Την 29η Δεκεμβρίου θέτουν, άλλωστε, ως ορόσημο για την αξιολόγηση και οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ο αρχικός στόχος της 22ας του μήνα, που είχε προκριθεί ως καλύτερο σενάριο, δείχνει να μετακινείται. Συνεπώς, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν εμβολιασμοί πριν από το νέο έτος.
Αίτημα για χρήση του εμβολίου από τη Moderna
Τη Δευτέρα, η αμερικανική Moderna Inc. κατέθεσε τα απαραίτητα στοιχεία, για το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε, στους ελεγκτικούς φορείς ΗΠΑ, Ευρώπης και Βρετανίας, ζητώντας τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του.
Η οριστική ανάλυσή τους δείχνει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94% και ότι μπορεί να αποτρέψει ολοκληρωτικά, κατά 100%, τις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Επίσης, κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες.
Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι ο ΠΟΥ θα πρέπει να εξετάσει κλινικά δεδομένα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.