Τι να περιμένουμε αφότου εμβολιαστούμε;

Τι να περιμένουμε αφότου εμβολιαστούμε;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην οποία κατέστη διαθέσιμο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 και σε πρώτο στάδιο οι εμβολιασμοί διεξάγονται σε 50 νοσοκομεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS) δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στον τομέα της Υγείας καθώς και του προσωπικού και των τροφίμων σε γηροκομεία.

Τι θα πρέπει όμως να αναμένουν όσοι έχουν εμβολιαστεί;

Τι συμβαίνει όταν χορηγείται σε κάποιον το εμβόλιο;

Το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη νέα τεχνολογία «αγγελιαφόρου RNA» χορηγείται μέσω ένεσης στο μπράτσο. Η ανοσοποίηση γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων, και όπως έχει φανεί στις δοκιμές, προστατεύει μέχρι και το 95% όσων το έχουν κάνει από το να κολλήσουν COVID-19.

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι οι παρενέργειες σε όσους συμμετείχαν στις δοκιμές ήταν κατά κύριο ήπιες προς μέτριες και υποχωρούσαν γρήγορα. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση: κόπωση σε 3,8% των εθελοντών και πονοκέφαλος σε 2%. Οι γηραιότεροι συμμετέχοντες όμως έδειχναν να αναφέρουν λιγότερες και ελαφρότερες παρενέργειες τέτοιου είδους.

Τι είδους προστασία παρέχει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο ξεκινά να εμποδίζει τη μόλυνση από COVID-19 επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, η οποία έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την πρώτη.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν μέχρι στιγμής σχεδιαστεί για να καθορίσουν αν ένα ανοσοποιημένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο. Μερικά εμβόλια, όπως αυτό κατά της ηπατίτιδας Α, παρέχουν τέτοιου είδους προστασία – γνωστή και ως «αποστειρωτική ανοσία» – , ενώ κάποια άλλα όχι.

Κατά τις δοκιμές, οι κατασκευαστές των εμβολίων κατά της COVID-19 εστίασαν στο κατά πόσο ο εμβολιασμός θα εμπόδιζε κάποιον από το να νοσήσει.

Θα χρειαστεί επίσης ακόμα περισσότερους μήνες προτού ξεκαθαριστεί για πόσο καιρό ο εμβολιασμός προστατεύει κάποιον από το να προσβληθεί.

«Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα μπαρ, και άλλες συναθροίσεις με πολλά άτομα», είπε η Δρ. Ανίτα Σετ, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στη Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Σημαίνει ο εμβολιασμός επιστροφή στην κανονική ζωή;

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανοσοποίηση εμποδίζει τη μετάδοση του ιού και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οι επιστήμονες καλούν σε συνεχή εγρήγορση με χρήση μάσκας, πλύσιμο των χεριών και τήρηση αποστάσεων.

«Το εμβόλιο, όπως και όλα τα εμβόλια, μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί πολύ καλά σε κάποιες υποκατηγορίες ασθενών, ενώ σε άλλες όχι και τόσο. Σημαίνει λοιπόν αυτό ότι είμαστε ελεύθεροι να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή να προσκαλέσουμε 30 άτομα στο σπίτι μας; Μάλλον όχι», είπε ο Δρ Μισέλ Μπαρόν,  διευθυντής στον τομέα της πρόληψης λοιμώξεων στο UC Health του Κολοράντο.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT