Τέσσερις ερωτήσεις – απαντήσεις για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Τέσσερις ερωτήσεις – απαντήσεις για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπισθεί στη Βρετανία έχει σπείρει τον πανικό, με τη λίστα των χωρών που διακόπτουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο να μακραίνει ολοένα και περισσότερο. Η μετάλλαξη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ιών. Όμως το συγκεκριμένο στέλεχος που εμφανίσθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νοτιανατολική Αγγλία θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες χώρες, από τον Καναδά μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία αναστέλλουν τις πτήσεις από και πρός Βρετανία, ενώ η Γαλλία ανέστειλε κάθε είδους σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο -οδική, θαλάσσια και εναέρια. 

Το Bloomberg σε ανάλυσή του προσπαθεί να δώσει κάποιες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Γιατί μας ανησυχεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη;

Με την ονομασία «Β.1.1.7», το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζει αρκετές γενετικές αλλαγές από τον αρχικό ιό που είχε κάνει την εμφάνισή του στη Βουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019. Μια από τις βασικές αλλαγές αφορά την ικανότητα του ιού να μολύνει τους ανθρώπους. Οι πρώτες αναλύσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού και ενδεχομένως να έχει συμβάλει στον τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη Βρετανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά του νέου στελέχους και του πόσο εύκολα μεταδίδεται, καθώς και το εάν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και το εάν μπορεί να παρακάμψει τα αντισώματα του εμβολιασμού.

Τι γνωρίζουμε για την εμφάνισή του;

Τα δύο πρώτα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους εντοπίσθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Λονδίνό και στην κοντινή περιοχή του Κεντ. Ένας από τους λόγους για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι η εμφάνισή του συμπίπτει με την εορταστική περίοδο, που συνήθως συνεπάγεται οικογενειακές συγκεντρώσεις και κοινωνικές συναθροίσεις. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το στέλεχος μπορεί να προήλθε από τη μετάδοση του ιού από χρόνια μολυσματικό ασθενή.

Πόσο γρήγορα μεταδίδεται;

Έως και τις 15 Δεκεμβρίου, είχαν εντοπισθεί 1.623 δείγματα που ανήκουν στην ομάδα B.1.1.7. Εξ αυτών, 519 ήταν ασθενείς στην ευρύτερη περιοχήτ του Λονδίνου, 555 στο Κεντ και 545 σε άλλες περιοχές της Βρετανίας μεταξύ των οποίων Ουαλία και Σκοτία. Παράλληλα, το συγκεκριμένο, μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπισθεί σε Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστραλία. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι ο αριθμός των εντοπισμένων κρουσμάτων υπολείπεται των πραγματικών μολύνσεων. Σύμφωνα με τον Πολ Χάντερ, καθηγητή Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Norwich στο Πανεπιστήμιο East Anglia, το νέο στέλεχος ευθύνεται για το 62% των μολύνσεων SARS-CoV-2 στο Λονδίνο στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 9 Δεκεμβρίου, από 28% των κρουσμάτων στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά;

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό εάν ο SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε βαθμό που τα εμβόλια να μην προσφέρουν ανοσία. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο υπό μελέτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι έως τώρα πληροφορίες καταδεικνύουν ότι το νέο στέλεχος δδεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Με τον καιρό, καθώς θα εμφανισθούν και άλλες μεταλλάξεις, ίσως να χρειασθεί να τροποποιηθούν και τα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει με την εποχική γρίπη, που μεταλλάσσεται κάθε χρόνο και γίνονται και αναπροσαρμογές στο εμβόλιο. Εν αντιθέσει με τη γρίπη, οι κορωνοϊοί δεν μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα όσο ο ιός της γρίπης. Τα εμβόλια Covid-19 έχουν έως τώρα αποδειχθεί αποτελεσματικά στις κλινικές δοκιμές και μπορούν πολύ εύκολα να τροποποιηθούν ανάλογα, ανέφερε το ιατρικό περιοδικό «BMJ» σε άρθρο με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου.

Πηγή: moneyreview.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT