Μπορεί να μας πείσει ο Τζεφ Κουνς;

Ο 65χρονος εικαστικός παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα μέσω πλατφόρμας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διδακτικό προσωπικό της πλατφόρμας MasterClass εντάχθηκε ο 65χρονος εικαστικός Τζεφ Κουνς, προσφέροντας μέσω βίντεο τις γνώσεις του έναντι μικρού αντιτίμου. «Τι είναι τέχνη; Ενα όχημα που μας επιτρέπει να επηρεάζουμε τον εξωτερικό κόσμο, αλλά και επιτρέπει στον εξωτερικό κόσμο να μας επηρεάσει», λέει ο Κουνς.

Το ατσάλινο γλυπτό του με τίτλο «Κουνέλι» (1986) πουλήθηκε πέρυσι σε δημοπρασία έναντι 91,1 εκατ. δολαρίων, τιμή-ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη. Σε μια σταδιοδρομία τεσσάρων δεκαετιών, έργα του Κουνς έχουν εκτεθεί σε μουσεία, ανάκτορα (όπως των Βερσαλλιών) και σε κατοικίες μεγιστάνων. Οσοι ελπίζουν, όμως, να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση της δημιουργικής του διαδικασίας θα απογοητευθούν από το διαδικτυακό του μάθημα. 

Ενώ διάσημοι σεφ αξιοποίησαν την πλατφόρμα MasterClass για να δείξουν τον καλύτερο τρόπο παρασκευής ομελέτας και η τενίστρια Σερίνα Ουίλιαμς έδειχνε στους χρήστες πώς να βελτιώσουν το ρεβέρ τους, ο Κουνς ακούγεται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων και πωλητής, που θέλει να είμαστε επιτυχημένοι και χαρούμενοι. «Πρέπει να είστε γενναίοι και με τη γενναιότητα αυτή να αντιμετωπίζετε και τον εαυτό σας. Κάθε κομμάτι από το παρελθόν σας είναι τέλειο. Κάθε τι πάνω σας είναι εκπληκτικό», λέει.

Για τους «βετεράνους» ρέκτες του Κουνς, οι αισιόδοξες και καινοφανείς αυτές δηλώσεις είναι οικείες, ενώ η αστείρευτη ειλικρίνειά του είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και ανησυχητική. Ο τόνος της φωνής του θυμίζει βούτυρο που απλώνεται σε φέτα ψωμί, καθιστώντας εύπεπτες ακόμη και τις πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, όπως ότι ένα καλαίσθητο μεταλλικό τασάκι έχει την ίδια αισθητική αξία με την «Πιετά» του Μιχαήλ Αγγελου. Τα 13 επεισόδια του μαθήματος του Κουνς είναι μία άριστα γυρισμένη διαφημιστική καμπάνια 
των έργων του.

Στην εκπομπή ο Κουνς αποφεύγει να αναφερθεί στα έργα  με θέμα την πρώην σύζυγό του, πορνοστάρ Ιλόνα Στάλερ, στα οποία απεικονίζεται να κάνει έρωτα μαζί της. Ο Κουνς εγκαταλείπει στο μάθημα τον εικαστικό μανδύα μιλώντας στα βίντεο σαν στέλεχος επιχείρησης που απευθύνεται στους μελλοντικούς πελάτες του. Οπως κάθε καλή διαφήμιση, το «μάθημα» του Κουνς εκθειάζει την τελευταία του δουλειά, το γλυπτό σε πέτρα «Ροζ μπαλαρίνα», το οποίο διαμορφώνει εδώ και οκτώ χρόνια, όπως εξηγεί ο ίδιος. Οι επαναληπτικοί μονόλογοι του Κουνς πείθουν, όμως, τον θεατή ότι αυτός ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος της εικαστικής αγοράς έχει μπει στον δρόμο της δημιουργικής παρακμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT